При Путин Русия ще заприличва все повече на Северна Корея

При Путин Русия ще заприличва все повече на Северна Корея
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.12.2022
  • Share:

Войната, която започна руският президент, поставя страната му във все по-голяма изолация

 

 

Западните санкции, наложени след началото на войната в Украйна, не позволяват на Русия да внася всичко, каквото си поиска, или от каквото се нуждае. Чуждестранните инвеститори избягват страната, а много руснаци, включително и представители на елита, избягаха от страната, пише в анализ Ройтерс.

Войната, която започна руският президент Владимир Путин, постави Русия в изолация и това ще се усеща все повече през 2023 година, поставяйки икономическия модел за развитие на страната все по-близо до този на Северна Корея.

Руската икономика зависи много от износа на петрол и природен газ. Високите цени на изкопаемите горива през тази година ще помогнат на страната да не усети свиването на обемите. Но цената на основния сорт руски петрол "Уралс" вече е с 40% по-ниска спрямо пика през март 2022 година. Това означава, че скоро Москва може да няма достатъчно ресурси, за да се противопостави на икономическите трудности и очакваната рецесия.

През октомври Международния валутен фонд (МВФ) прогнозира, че руската икономика ще нарасне с 2% през 2023 година, припомня още Ройтерс. Днес обаче прогнозата  е, че брутният вътрешен продукт (БВП) през предстоящата година ще се свие с 2,4%. През 2022 година също ще има спад - в рамките на 3 на сто.

Базирано на обменния курс на руската рубла през 2021 година, то Русия ще загуби около 200 млрд. долара от БВП. Това ще добави още проблеми към влошаващата се финансова ситуация.

През 2022 година разходите в руския бюджет се увеличават с 20%, основно заради нуждите за "специалната военна операция", както Кремъл нарича войната в Украйна. При това положение руските власти вероятно ще отчетат бюджетен дефицит в края на 2022 година - за първи път от години, а поддържането на стойността на рублата ще бъде все по-трудно през следващите месеци.

Правителството направи няколко стъпки в защита на икономиката, забранявайки на западните компании да продават своите активи в банковия и енергийния сектор на Русия, както и национализира два петролни проекта - "Сахалин 1" и "Сахалин 2". Това позволи на държавните компании и близките до Кремъл олигарси да си напазаруват активи на безценица. Тази тенденция тепърва ще се проявява, прогнозира Ройтерс в своя анализ.

Без наличието на чуждите инвеститори руските бизнесмени ще са свободни да разширят корупцията, която и сега е широко разпространена. А Путин да завърши работата си, правейки своя режим несменяем, макар и с петрол, който никой не купува, и рубла, която никой не използва.

Станете почитател на Класа