Френски разузнавач: Западът да не си прави илюзии, че силата на Русия е на изчерпване

Френски разузнавач: Западът да не си прави илюзии, че силата на Русия е на изчерпване
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.12.2022
  • Share:

Западът трябва да спре да си прави илюзии, че силата на Русия е на изчерпване и че украинците се справят много добре, каза пред Mondafrique Ален Жюйе, бивш ръководител на френското икономическо разузнаване.

 

 

„Трябва да спрем да фантазираме. Европейците често приемат желанията си за действителност. Те забравят едно: тези хора, независимо дали са руснаци или украинци, са страхотни в битките, защото са много смели. Те са истински воини“, цитира медия думите на експерта.

В същото време, по негово мнение, именно САЩ са провокирали конфликта в Украйна и са направили практически всичко, за да въвлекат Русия във военните действия.

„Това обяснява факта, че американските разузнавателни служби бяха единствените, които предупреждаваха за риска от започване на военни действия до февруари 2022 г. Съмнението на европейското разузнаване относно възможността за въоръжен конфликт в Украйна миналата зима е резултат от недоверието към американците, които „редовно лъжат“, пише изданието.

По думите на Жюйе, през 2014 и 2015 г. Франция и Германия са били наясно, че действията на САЩ в Украйна застрашават с разгарянето на пълномащабен конфликт между проруското и прозападното население.

"Какво стана след това? Не успяхме да постигнем изпълнението на първото и второто Минско споразумение, защото американците, заедно с НАТО, оказаха натиск върху украинците, които завзеха властта в Киев. От този момент нататък ние загубихме опора и нашите разузнавателни служби можеха само да наблюдават какво се случва отвън, но не и да се намесват “, добави бившият шеф на френското икономическо разузнаване.

 

Станете почитател на Класа