Сребърен куршум за Путин

Сребърен куршум за Путин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.12.2022
  • Share:

Зеленски отлетя за САЩ за сребърен куршум за Путин

 

 

Украинският президент посети Вашингтон, за да отстрани няколко препятствия, пречещи на реализирането на прогнозата му: става дума за победа над рашистите през пролетта. Задачите бяха няколко:

- Да окаже емоционален натиск върху конгресмените, ускорявайки предоставянето на помощ на Украйна.

- Тази седмица се очаква Конгресът да одобри друг пакет от помощ за Украйна на стойност 45 милиарда долара. Междувременно за Байдън става все по-трудно да осигури гласове и в двете камари, особено след междинните избори през есента, в които Тръмпистите се опитаха да разиграят антиукраинската карта.

- По същата причина от дневния ред беше свален въпросът за ленд-лиза. Формално ни казват, че оръжията идват по други програми, които са безплатни за Украйна, но реалността е малко по-сурова.

- Промяна алгоритъма за доставка на оръжие или „украинската визия за победа“, както я нарече Байдън.

- Днес западните партньори предоставят оръжие на Украйна само когато ситуацията се превърне в задънена улица за нас. Ето, руснаците започнаха да унищожават украинската енергийна индустрия, въоръжените сили получиха западни системи за противовъздушна отбрана; повечето граждани на страната седят без електричество - Байдън изтъкна батерията Patriot. Същото беше и с гранатите и HIMARS.

- В началото на посещението на Зеленски Байдън все още не беше готов да обещае на Украйна необходимите оръжия за бърз край на войната, включително ракети с голям обсег. В отговор на въпросите на журналистите той изброи целия доставен арсенал и добави: „Ние ще дадем на Украйна това, от което се нуждае за защита и успех на бойното поле“. Може би това е елемент на междупартийна дипломация и се надявам, че американският президент е чул аргументите на своя украински колега.

- Американският комплекс Patriot отваря вратата и за европейския Patriot-изъм. И не само това... САЩ се стремят да сплотят западния алианс (който обективно не е готов за евентуален глобален конфликт) около помощта на Украйна. Байдън говори за това отделно.

Всичко сочи, че в близко бъдеще Украйна трябва да получи всички оръжия, за които говори Залужни. Когато се появи, това ще бъде символичният "сребърен куршум", който ще убие кремълския върколак. Във всеки случай посланието на Киев е ясно и правилно: време е да се сложи край на мерзостта. Поне американският президент, сенатори и конгресмени аплодираха тази идея…

 
 

Станете почитател на Класа