САЩ: Уест Пойнт премахва символите на Конфедерацията

САЩ: Уест Пойнт премахва символите на Конфедерацията
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.12.2022
  • Share:

Преди да застане срещу американската армия, за да командва армията на Конфедерацията, Робърт Е. Лий е служил като суперинтендант (командващ офицер) на Уест Пойнт, свещената военна академия, създала патриоти като Юлисис С. Грант, Дъглас Макартър и Дуайт Айзенхауер.

 

 

Но през следващите дни легендарната академия ще свали един портрет на Лий, облечен в униформата на Конфедерацията, от стената в своята библиотека, където е стоял от 50-те години, и ще го остави на склада. Тя ще премахне от Площада на помирението и каменния бюст на висшия генерал на Юга в Гражданската война. Цитатът на Лий за честта също ще бъде заличен от Площада на честта в академията.

Мерките са част от директивата на министерството на отбраната, дадена през октомври, с която се нарежда на академията да обърне внимание на въпроса за расовата несправедливост и да премахне символи, които „ознаменуват или увековечават Конфедерацията“.

 

https://e-vestnik.bg/imgs/world/johnny_reb.jpg

 

Това включва три бронзови пана с височина около 3,35 м на 1,52 м, изобразяващи значими събития и личности в американската история, включително Бенджамин Франклин и Клара Бартън. Но на внушителните паметни плочи, открити през 1965 г., са изобразени не само Лий и други поддръжници на Конфедерацията, а и фигура въоръжен мъж с качулка и надпис „ку-клукс-клан“ под нея.

 

Пентагонът забрани знамето на Конфедерацията във военни бази - BG VOICE

 

Комисията по именуване в конгреса, която постави началото на промените в академията, отбеляза, че „има ясни връзки на ку-клукс-клан с Конфедерацията“.

В съобщение, публикувано на уебсайта на академията, генерал-лейтенант Стийв Гилънд, ръководителят на академията, казва, че тя ще започне да изпълнява препоръките на комисията през празничната ваканция.

„Ще направим тези стъпки с достойнство и уважение“, каза той.

 

Южна Каролина маха знамето на Конфедерацията - Webcafe.bg

 

Американската военна академия, официално позната като Уест Пойнт, е създадена през 1809 г. край брега на река Хъдсън в северната част на щата Ню Йорк.

В учебното заведение има около 4600 кадети, от които две трети са бели и около 13 процента чернокожи, според данни на федералните власти.

 

Прием на Уест Пойнт: резултати от САТ, процент на приемане

 

Уест Пойнт не е единствената разглеждана институция от комисията на конгреса. Тя препоръча също осем други институции да обърнат внимание на символите на расисткото минало.

Американската военноморска академия в Анаполис, щата Мериленд, преименува сгради и пътища, увековечаващи адмирали на Конфедерацията, или такива, които са се опитали да запазят робството на чернокожите.

Голяма част от препоръките на комисията за Уест Пойнт се отнасят до Лий, завършил втори в класа си през 1829 г. и по-късно служил като суперинтендант на академията.

Комисията препоръча да бъдат преименувани казармите, пътя, портата, жилищния сектор и детския възпитателен център, всички носещи името на Лий.

В нейния доклад се казва, че армиите на Лий са „отговорни за смъртта на повече американски войници, отколкото на практика е причинил който и да е друг враг в историята на нашата страна“.

Други двама офицери на Конфедерацията, взети на прицел от комисията, са завършилите Уест Пойнт П.Г.Т. Борегард и Уилям Харди. Комисията нареди местата, носещи имената на Борегард и Харди да бъдат преименувани.

Издигането на паметници на Конфедерацията в Уест Пойнт започва едва в началото на 30-те години, отбелязва комисията, като уточнява, че това е било направено под натиск от ревизионисткото движение „Изгубена кауза“, опитало се да даде друг смисъл на Гражданската война и да представи тези, които са се били за Конфедерацията, като заслужаващи почит за саможертвата си.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа