Илон Мъск няма да продава повече акции на Tesla две години

Илон Мъск няма да продава повече акции на Tesla две години
  • Written by:  Меламед
  • Date:  
    24.12.2022
  • Share:

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск каза, че няма да продава повече акции на компанията за електрически автомобили за около две години.
В аудио чат на Twitter Spaces в четвъртък, Мъск каза, че предвижда икономиката да бъде в „сериозна рецесия" през 2023 г. и търсенето на стоки с големи цени ще бъде по-ниско. Неговите коментари дойдоха, след като разпродажбата на акциите на Tesla се задълбочи в четвъртък поради притеснения за намаляване на търсенето на електрически автомобили и разсейването на Мъск с Twitter и неговите продажби на акции.
„Няма да продам акции преди вероятно две години. Определено не следващата година при никакви обстоятелства и вероятно не и по-следващата година", каза Мъск.
Акциите на Tesla поскъпнаха с 3% до $129,23 (£107,22) в следборсовата търговия в четвъртък след спад от 8,9% в обичайните часове за търговия. Миналата седмица Мъск разкри още 3,6 милиарда долара продажби на акции, с което достигна общо близо 40 милиарда долара от края на миналата година и разочарова инвеститорите, тъй като акциите на компанията спадат на под двегодишни дъна.
Той каза, че бордът на Tesla е отворен за обратно изкупуване на акции, но това ще зависи от мащаба на рецесията.
В четвъртък акциите на Tesla спаднаха с 9%, след като Tesla започна да предлага големи отстъпки от $7500 на потребителите в САЩ, подхранвайки опасенията на инвеститорите относно смекчаването на търсенето, докато икономиката се забавя.
„Мисля, че ще има някаква макродрама, която е по-голяма, отколкото хората си мислят в момента, домовете и колите ще бъдат непропорционално засегнати от икономическите условия" каза той.
Попитан дали би привлякъл някой като рисковия капиталист Дейвид Сакс да управлява Twitter, за да му позволи да се съсредоточи върху Tesla, Мъск избегна въпроса и каза, че Twitter е относително прост бизнес. Той каза по-рано тази седмица, че ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Twitter, след като намери „някой достатъчно глупав, за да поеме работата".
Мъск все по-често използва аудио платформата на живо на Twitter, за да преценява своите продуктови и стратегически решения в социалната медийна компания, която той придоби през октомври в сделка за 44 милиарда долара.

Станете почитател на Класа