Байдън предупреди „Потенциалният бомбен циклон е сериозно нещо“

Байдън предупреди „Потенциалният бомбен циклон е сериозно нещо“
  • Written by:  Меламед
  • Date:  
    24.12.2022
  • Share:

Хиляди полети бяха отменени, след като американски синоптици предупредиха за „потенциално осакатяващи въздействия в централните и източните" части на страната, причинявайки широко разпространени смущения в пътуванията и комуналните услуги през празничния сезон, от разразил се арктически взрив от запад на изток.
Бомбен циклон се образува, когато атмосферното налягане спадне много бързо при силна буря. Синоптиците очакваха това да се случи близо до Големите езера, засилвайки ветровете и създавайки условия за виелици.
Около 200 милиона души в 48 щата са били предупредени за екстремно време от Националната метеорологична служба (NWS) в Колидж Парк, Мериленд. Най-малко 4400 полета са били отменени, според Ройтерс, нарушавайки плановете за почивка в цялата страна. В съобщение на NWS се казва, че „мощната зимна буря ще произведе широко разпространени разрушителни и потенциално осакатяващи въздействия в централните и източните Съединени щати".
Бяха прогнозирани „Рекорден студ и животозастрашаващи студени ветрове над Големите равнини ще обхванат източната половина на нацията до петък, възможен е значителен смразяващ дъжд в части от западния Орегон и щата Вашингтон. В челните редици на впечатляващия метеорологичен модел е опасна и рекордно голяма студена въздушна маса в резултат на силен арктически студен фронт, гмуркащ се на юг". В Портланд, Орегон, кметът Тед Уилър обяви извънредно положение. Същото направи и окръг Мълтнома, където се намира Портланд.
Екстремното време съвпадна с началото на ваканционния сезон за пътувания, който се очертава като един от най-натоварените от десетилетия, тъй като пътуванията се възвръщат от пандемията на Covid. Близо 113 милиона души се очаква да пропътуват повече от 50 мили от петък, според Американската автомобилна асоциация.
Повече от 1700 полета, планирани между сряда и петък, включително за и от САЩ, бяха отменени, съобщи услугата за проследяване на полети FlightAware. Авиокомпаниите, включително Delta, United Airlines и American Airlines, се отказаха от таксите за промяна и разликите в тарифите за пътниците в редица засегнати райони.
Amtrak отмени ж.п. услугата по повече от 20 маршрута, предимно в средния запад. Обслужването между Чикаго и Милуоки, Чикаго и Детройт и Сейнт Луис и Канзас Сити беше спряно до Коледа.
Бурята ще тества нови мерки за зимуване на електрическата мрежа на Тексас. Стотици загинаха през февруари 2021 г., след като бури претовариха мрежата и милиони загубиха електричество. Длъжностни лица от Съвета за електрическа надеждност на Тексас казаха тази седмица, че са уверени, че мрежата може да се справи с повишеното търсене.
Проливни дъждове, силни ветрове и крайбрежни наводнения се очакваха за части от североизток. След това се очакваше арктическият фронт, който доведе до замръзване на мокри пътища и образуване на лед по електропроводите.

Станете почитател на Класа