Почина голям приятел на България - бившият дипломат №1 на Италия Франко Фратини си отиде на 65 г.

Почина голям приятел на България - бившият дипломат №1 на Италия Франко Фратини си отиде на 65 г.
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.12.2022
  • Share:

Той беше голям приятел на България и подкрепяше приемането ни в ЕС и в Шенген. През 2009 г. президентът Георги Първанов му връчи орден "Стара планина" - първа степен за изключително големи заслуги в процеса на присъединяване на България към ЕС

 

 

Бившият външен министър на Италия Франко Фратини е починал на 65-годишна възраст, съобщи снощи новинарската агенция АНСА, цитирана от ДПА и БТА.

Той е министър на външните работи на Италия от 2002 г. до 2004 г., както и от 2008 г. до 2011 г. - и в двата случая по време на управлението на тогавашния министър-председател Силвио Берлускони.

От 2004 г. до 2008 г. Фратини е европейски комисар по въпросите на правосъдието, свободата и сигурността в Европейската комисия.

От януари 2022 г. той е председател на Държавния съвет на Италия.

Франко Фратини беше голям приятел на България и подкрепяше приемането на страната ни в ЕС, както и в Шенген. През 2009 г. президентът Георги Първанов му връчи орден "Стара планина" - първа степен за изключително големи заслуги в процеса на присъединяване на България към ЕС.

С кончината на Франко Фратини италианската политика губи един елегантен, изтънчен, учтив и балансиран политик, дипломат и държавник. Новината за смъртта на Фратини, дошла в светлата нощ на Рождество Христово, опечали италианските политически среди. Фратини, който рядко говореше за личния си живот и не обичаше да излага личните си проблеми на показ за разлика от други политици, е бил болен от известно време.

Според италиански медии той е имал тумор, но не се уточнява какъв. Шейсет и пет годишният Фратини почина вчера в римската многопрофилна клиника „Джемели”.

Кой е Франко Фратини?

Франко Фратини е роден на 14 март 1957 г. в Рим. През 1979 г. завършва право в престижния римски университет „Ла Сапиенца”. Още от рано паралелно с правото се захваща и с политика. Първо е главен секретар на младежката организация на Италианската социалистическа партия – Италианска младежка социалистическа федерация. Бил е и член на Италианската социалистическа партия, разпусната през 1994 г.

След кратък период като независим политик Фратини се присъединява през 1996 г. към новата по онова време в италианския политически пейзаж десноцентристка партия „Форца Италия”, основана от милиардера Силвио Берлускони. После става част и от новата формация на Берлускони – „Народ на свободата”, в която се влива „Форца Италия”.

През 2013 г. Фратини обаче преминава в редиците на новата партия „Граждански избор”, основана от бившия еврокомисар, сенатор и премиер Марио Монти. Партията обаче просъществува за кратко и е разпусната през 2019 г.

Паралелно с това Фратини заема и различни постове като юрист, сред които юристконсулт на министерството на държавната хазна и юридически съветник на заместник-премиера Клаудио Мартели във второто правителство на Джулио Андреоти.

Фратини е бил и депутат. А в периода септември 1996 г. – май 2001 г. е председател на парламентарната Комисия за контрол на тайните служби.

Фратини е заемал и няколко министерски поста. Бил е на два пъти министър на държавната администрация в правителствата на Ламберто Дини и второто правителство на Силвио Берлускони. На два пъти е бил и министър на външните работи във второто и четвъртото правителство на Силвио Берлускони. В периода ноември 2004 г – май 2008 г. е бил и европейски комисар, отговарящ за правосъдието, свободата и сигурността и заместник-председател на Европейската комисия, ръководена по онова време от Жозе Мануел Барозу.

От януари на настоящата година той заемаше поста на председател на Държавния съвет на Република Италия – висш юридическо-административен орган, който консултира правителството, парламентарните камари и областните администрации и който също така има и юридически функции.

Името на Франко Фратини бе споменавано сред тези на най-подходящите кандидати за италианския президентски пост миналата зима, когато италианският парламент гласуваше за нов държавен глава – вот, който в крайна сметка обаче доведе до преизбирането на поста на Серджо Матарела. Смяташе се, че след изтичане на втория мандат на Матарела Фратини би бил един от подходящите кандидати за наследяване на президентския пост.

Кончината на Франко Фратини предизвика много реакции от италиански политици.

„Дълбоко опечален съм от смъртта на Франко Фратини, председателя на Държавния съвет. Неговата кончина лишава Републиката от един открояващ се протагонист, който в тези години имаше важен принос за живота на нашите институции”, се казва в изявление на президента на Италия Серджо Матарела. „В парламента, начело на важни министерства, като част от Европейската комисия, начело на авторитетния Държавен съвет и в политическия, културния и административния си ангажимент, присъствието на Фратини винаги е било ценено от всички в голяма степен”, се допълва в текста. В него Матарела казва, че ще си спомня многото поводи, които е имал за срещи и работа с Фратини.

„Франко Фратини беше един учтив и интелигентен човек, той служеше на институциите. Той беше мой приятел”, се казва в кратко изявление на италианския премиер Джорджа Мелони.

„Напусна ни един голям държавен служител, с когото съм споделял толкова много важни моменти в италианската политика”, заяви италианският външен министър Антонио Таяни.

„Сбогом Франко. Ти ни напускаш в най-специалната и невероятна нощ на годината, може би защото винаги си бил една специална и невероятна личност”, каза италианският министър на отбраната Гуидо Крозето.

„Страната изгуби един голям човек, един голям държавник, който служеше на институциите с професионализъм и чест. Нека Бог го приеме с всички почести, които той заслужава”, заяви Джанкарло Иноченци Боти, бивш заместник-държавен секретар по въпросите на комуникациите във второто правителство на Берлускони.

Председателят на италианския Сенат Иняцио Ла Руса отбеляза, че Фратини е бил един добър човек, който е оставил толкова много добри спомени у хората, които са работили с него.

Председателят на италианската Демократическа партия Енрико Лета определи кончината на Фратини като ненавременна и като много тъжно събитие.

Бившият италиански премиер и настоящ сенатор Силвио Берлускони заяви: „Франко Фратини беше един истински държавен служител, в Италия и в чужбина, където беше ценен от всички заради компетентността, с която изпълняваше ролята си в Европейската комисия и на министър на външните работи. Винаги ще си спомням неговата голяма способност да разрешава с усмивка сложните проблеми, лекотата, с която влизаше във всяка отредена му роля и уважението, което той пораждаше. Той ще ми липсва, на мен и на всички, които имаха късмета да могат да работят с него”.

Италианският министър на земеделието Франческо Лолобриджида и бившият италиански министър на държавната администрация Ренато Брунета също направиха изявления във връзка с кончината на Фратини, когото описаха като опитен политик и другар във всички водени заедно битки.

Италианските политици и анализатори са единодушни в позицията си, че името на Франко Фратини ще се асоциира винаги с онзи род политика, в която доминира учтивостта и елегантността, докато гафовете и непремерените реакции и изказвания отсъстват.

Но като всеки политик и Фратини на няколко пъти все пак успя да породи полемика. През 2007 г. в интервю за Ройтерс той се обяви за наблюдение в интернет на такива опасни думи, като бомби, убийство, геноцид, тероризъм. През 2009 г. той определи като напълно нормално прозвучалото по онова време в Италия предложение на някои политици за инкорпориране на кръст в италианското национално знаме и припомни, че кръст има върху знамената на девет европейски държави, припомня „Стампа”.

През 2010 г. пред изданието „Осерваторе романо” той заяви, че юдаизмът, християнството и ислямът трябва да се обединят срещу атеизма, дефиниран от него като един перверзен феномен на едно ниво с екстремизма.

През 2017 г. той определи релативизма като третата заплаха за Европа след религиозния екстремизъм и войнстващия секуларизъм, припомня Адженция Нова. А за публикуваните дипломатически грами от сайта „Уикилийкс” Фратини заяви, че това е "11 септември в световната дипломация" и че "Джулиан Асандж иска да разруши света", припомня „Кориере дела сера”.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа