Маоистите се връщат на власт в Непал, бивш партизански лидер става за трети път премиер

Маоистите се връщат на власт в Непал, бивш партизански лидер става за трети път премиер
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.12.2022
  • Share:

Пушпа Камал Дахал, по-известен с псевдонима Прачанда или „Свирепият“, се криеше години наред в джунглата по време на гражданската война в Непал през 1996-2006 г., в която загинаха близо 17 000 души и в крайна сметка доведе до края на монархията

 

 

Президентът на Непал назначи за министър-председател бившия лидер на партизаните Пушпа Камал Дахал за трети път в неделя, след като маоистката партия сформира коалиция след изборите миналия месец, предават АФП и БНР.

Дахал, по-известен с псевдонима си Прачанда или „Свирепият“, се криеше години наред в джунглата по време на гражданската война в Непал през 1996-2006 г., в която загинаха близо 17 000 души и в крайна сметка доведе до края на монархията.

Сагар Ачаря, говорител на президента Бидя Деви Бхандари, каза за АФП, че 68-годишният Дахал е назначен за нов министър-председател и ще положи клетва в понеделник.

След мирните споразумения от 2006 г. Дахал трансформира своето маоистко революционно движение в политическа партия и служи за кратко като министър-председател през 2008-9 г. и отново през 2016-17 г.

На изборите в хималайската нация с 29 милиона души на 20 ноември управляващата коалиция на премиера Шер Бахадур Деуба, на 76 години, загуби мнозинството си, въпреки че неговият Непалски конгрес остана най-голямата партия.

Според АФП Дахал вече е сформирал седемпартийна коалиция, включително и с отцепили се от неговата партия неокомунисти. 

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа