Китай обяви военни учения край Тайван заради провокация, организирана от Тайпе в сговор със САЩ

Китай обяви военни учения край Тайван заради провокация, организирана от Тайпе в сговор със САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.12.2022
  • Share:

В кратко изявление командването на Източната зона на Китайската народноосвободителна армия заяви, че е извършило патрули и учения със стрелби около Тайван, без да конкретизира място

 

 

Китайските военни съобщиха, че днес са осъществили учения в морето и въздушното пространство около Тайван в отговор на неуточнена "провокация" от страна на демократично управлявания остров и САЩ, предадоха Ройтерс и БТА.

През август Китай организира военни маневри около Тайван след посещението в Тайпе на тогавашната председателка на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, а вчера разкритикува САЩ за нов закон за националната отбрана, който предвижда увеличаване на военната помощ за Тайван.

В кратко изявление командването на Източната зона на Китайската народноосвободителна армия заяви, че е извършило патрули и учения със стрелби около Тайван, без да конкретизира място.

"Това е решителен отговор на настоящата ескалация на сговор и провокация от страна на САЩ и Тайван", казаха военните, без да посочват подробности. Силите ни ще предприемат всички необходими действия, за да защитят решително националния суверенитет и териториална цялост, допълниха те.

Тайванското министерство на отбраната за момента отказа коментар.

Китай не се е отказал да използва сила, за да постави Тайван под свой контрол. Тайван категорично оспорва суверенитета на Китай, твърдейки, че само 23-милионното население на острова може да решава своето бъдеще.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа