Пеле се „бори с вяра“ в болницата, а семейството се събира

Пеле се „бори с вяра“ в болницата, а семейството се събира
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.12.2022
  • Share:

Семейството на Пеле се събра в болница в Сао Пауло, което предизвика опасения относно влошеното здраве на 82-годишната бразилска футболна легенда.
Две от дъщерите му бяха до него в болницата „Алберт Айнщайн" през по-голямата част от тази седмица, а в събота към тях се присъедини синът му Едино, който дойде от Лондрина, на 540 километра, където той тренира отбор от втора дивизия.
Една от дъщерите му, Кели Насименто, публикува снимка в Instagram късно в петък, на която прегръща баща си на болничното му легло със съобщението: „Все още сме тук, борим се и с вяра. Още една нощ заедно." Сестра й Флавия Арантес до Насименто също публикува снимката, на която се вижда как спи на дивана, в социалните мрежи. Едино сподели снимка, на която държи ръката на баща си. „Татко... моята сила е твоя", написа той.
Пеле е в болница от 29 ноември с усложнения, свързани с рак на дебелото черво, който беше диагностициран за първи път през септември 2021 г. Оттогава той е подложен на химиотерапия, но лекарите дадоха малко подробности за състоянието му. Той също се зарази с Covid-19 по-рано този месец и лекарите казаха в сряда, че „ракът е прогресирал и [Пеле] се нуждае от повече грижи, свързани с бъбречни и сърдечни дисфункции".
Пеле е бил женен три пъти и има други деца и не е ясно колко души са били в болницата. Но новините, че децата му се събират, предизвикаха опасения, че е към края на живота си.
От сряда болницата не коментира състоянието на Пеле. Фенове от цял свят размениха спомени за играча онлайн в събота и обсъдиха позицията му в пантеона на футболните икони.
През по-голямата част от кариерата си Пеле беше смятан за най-великия играч на всички времена, статус, който беше горещо оспорван с пристигането на аржентинеца Диего Марадона през 80-те години. Последните изяви на аржентинеца Лионел Меси, най-вече при осигуряването на първата му титла от Световната купа миналия уикенд, също повишиха статуса му.
Феновете на Пеле обаче посочват трите му медала от световното първенство през 1958, 1962 и 1970 г., първият от които той спечели като 17-годишен, като отбеляза шест гола на четвъртфиналите, полуфиналите и финала. След това той направи бразилския Сантос един от най-великите отбори, играли някога, спечелвайки всяка възможна титла. Той се пенсионира през 1974 г., но се завърна, за да играе за Ню Йорк Космос в тогавашната зараждаща се северноамериканска футболна лига.
Неговият рекорд от 1281 гола в 1363 мача все още е ненадминат.

Станете почитател на Класа