Министерство на отбраната Русия: Съединените щати са провеждали учения в Украйна с патогени на особено опасни инфекции

Министерство на отбраната Русия: Съединените щати са провеждали учения в Украйна с патогени на особено опасни инфекции
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.12.2022
  • Share:

Съединените щати са провеждали учения и тренировки в Украйна с патогени на особено опасни инфекции. Това съобщи в събота, 24 декември, Игор Кирилов, началник на Войските за радиационна, химическа и биологична защита (РХБЗ).

Според него такива изводи следват от доклада на Агенцията за намаляване на заплахите на Пентагона (DTRA) за дейностите в Украйна, достъп до който получи руското министерство на отбраната.

 

 

Министерство на отбраната Русия: Съединените щати са провеждали учения в Украйна с патогени на особено опасни инфекции

 

 

„Руското министерство на отбраната има достъп до разширена версия на този доклад, който разкрива имената, длъжностите на специалисти и ръководители на биологични проекти, списъкът на участващите лаборатории, както и факти, потвърждаващи провеждането на учения и тренировки с патогени на особено опасни инфекции“, каза Кирилов на брифинг след резултатите от 9-та Конференция за преглед на държавите, страни по Конвенцията за биологичните и токсинните оръжия (КБТО).

Той отбеляза, че министерството вече е цитирало доклада на DITRA за дейността в Украйна, публикуван от американска неправителствена организация. Пентагонът силно цензурира документа и напълно премахна около 80% от информацията.

В същото време, както Кирилов съобщи през септември, американската делегация в Женева, където се проведе срещата на страните-членки на КБТО, призна провеждането на биологични изследвания в Украйна върху граждани с ниски доходи и пациенти в психиатрични болници.

За съществуването в Украйна на мрежа от биологични лаборатории, работещи по програмата на Пентагона, стана известно през март. Според Министерството на отбраната на Русия американски учени са тествали потенциално опасни биологични апарати върху пациенти в психиатрична болница в Харков от 2019 до 2021 г.

В началото на ноември руската страна изнесе на гласуване в Съвета за сигурност на ООН резолюция за разследване на американски биолаборатории.
Освен създаването на специална комисия, в документа се предлагаше да се поиска доклад за резултатите от разследването. Съветът за сигурност на ООН обаче не одобри резолюцията на Руската Федерация. Русия и Китай гласуваха за него, САЩ, Великобритания и Франция гласуваха против, още девет делегации се въздържаха.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа