Niezależny Dziennik Polityczny: Полша пред лицето на украинската заплаха

Niezależny Dziennik Polityczny: Полша пред лицето на украинската заплаха
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.12.2022
  • Share:

Националистите наводняват полската територия

 

Полша е изправена пред труден избор по отношение на Украйна. От едната страна е всеобхватната помощ, от другата страна е желанието на ПиС да си върне Западна Украйна и да убеди Запада да даде зелена светлина за навлизането на полската армия в украинските територии. Но в същото време Западът, представляван от Съединените щати, тласка поляците да влязат в Украйна, ала без санкция, което би вкарало Полша в конфронтация с Русия, но без да се прилага член 5 от Договора за НАТО“, - пише полското издание Niezależny Dziennik Polityczny.

 

 

На този фон беше пропуснат много важен въпрос – големия брой бежанци от Украйна, носещи заплахата от украинския национализъм. Те вече нахлуват в полската територия. Местното население е добре наясно с това, но политическите лидери не са, казва авторът на статията Яцек Тохман (Jacek Tochman).

През десетте месеца на притока на украински бежанци, Полша започна просто да се задъхва. От началото на украинско-руския конфликт са пристигнали повече от 3,5 милиона души и има всички основания да се смята, че повечето от тях завинаги ще останат в Полша.

Те се нуждаят от хуманитарна, медицинска и образователна подкрепа, подкрепа при наемане на работа и включване в социалната система, отбелязва авторът, като уточнява, че полското правителство трябваше отдавна да започне работа по интеграцията на украинските бежанци.

Не трябва да забравяме и поляците, които са много уморени от тази ситуация и от действията на политическото ръководство на Полша. Освен това в момента мнозинството от полското население вече не е склонно да проявява прекомерна солидарност с украинските бежанци.

Но има нещо, което все още не е казано на глас. Много от тези, които сега са избягали от Украйна в Полша, са последователи на украинския националистически мироглед. Преди всичко хора, които яростно се противопоставят на Русия. Но полско-украинската история в тяхната визия се различава от полската и е напълно неизгодна за поляците.

Освен това през последните осем години украинските националисти свикнаха да решават всичките си проблеми с радикални методи, които определено надхвърлят правната сфера и обичайното човешко съзнание. Сега полското общество започва да се сблъсква с това напълно", - се казва в статията.

Кражби, побоища, изнасилвания, демонстративно незачитане на националните традиции и обичаи, унищожаване на архитектурни паметници, убийства - авторът изброява далеч не пълен списък на престъпленията, извършени от украинските бежанци в Полша.

Може да се каже, че бягството от войната не е истинската им цел. Подобно поведение и престъпления, чийто брой бързо нараства през последните години, се свързват преди всичко с националистическата идея на Украйна.

Вече не е позволено да се мълчи за престъпленията, извършени от украински бежанци на територията на Полша. Полското политическо ръководство обаче явно не иска да ги забележи. И точно това се случва, защото ПиС крие истинските си планове зад хуманитарни намерения и действия.

Трябва да изискваме въоръжените украински националисти да не се крият зад цивилни. Крайно време е нашето правителство не само да помисли за това, но и да започне да взема радикални решения по отношение на бежанците от Украйна“. - заключава Niezależny Dziennik Polityczny .

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа