Кюрдски рапър спечели обжалване на смъртната си присъда в Иран

Кюрдски рапър спечели обжалване на смъртната си присъда в Иран
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.12.2022
  • Share:

Върховният съд на Иран удовлетвори жалбата на рапъра Саман Ясин срещу смъртната му присъда, въпреки че тази присъда се поддържа срещу други протестиращи. Ясин, известен и всепризнат кюрдски изпълнител и рапър, беше остър критик на иранския режим на фона на настоящите вълнения. Той пишеше съобщения в подкрепа на протестиращите в каналите си в социалните медии и написа няколко протестни песни.
Той беше обвинен в опит за убийство на силите за сигурност, подпалване на кофа за боклук и стрелба три пъти във въздуха по време на антиправителствени протести, обвинения, които той отхвърли. Майката на Ясин във видео миналата седмица помоли за помощ да спаси сина си. „Къде по света сте виждали живота на любимия човек да бъде отнет заради кофа за боклук?", каза тя в социалните мрежи.
Първоначално съдът каза, че е удовлетворил жалбата на Ясин и на друг протестиращ, но в последното изявление съдебната информационна агенция Мизан каза, че е приета само жалбата на Ясин.
Размирици избухнаха в Иран в средата на септември след смъртта в ареста на кюрдската иранска жена Махса Амини, която беше арестувана от полицията заради нарушаване на строгия дрескод на Ислямската република за жените.

Станете почитател на Класа