Десетки китайски военни самолети пресичат линията на Тайван

Десетки китайски военни самолети пресичат линията на Тайван
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.12.2022
  • Share:

Седемдесет и един самолета на китайските военновъздушни сили, изтребители и дронове, навлязоха в идентификационната зона на противовъздушната отбрана на Тайван през последните 24 часа, съобщи правителството на острова. Това е най-голямото докладвано нахлуване до момента.
Нахлуването включваше 43 китайски самолета, които пресякоха средната линия на Тайванския проток, неофициален буфер между двете страни, докато Пекин продължава военни действия близо до острова. Сред самолетите имаше 18 изтребителя J-16, 11 изтребителя J-1, шест изтребителя Су-30 и безпилотни самолети.
Официалната централна новинарска агенция на Тайван заяви, че това е най-голямото нахлуване на китайските военновъздушни сили до момента, а на острова няма чувство за тревога. Тайван заяви, че е наблюдавал действията на Китай, използвайки своите наземни ракетни системи и кораби на флота
Военният тормоз на Китай над самоуправляващ се Тайван, който Пекин твърди, че притежава, се засили през последните години и Народната освободителна армия на комунистическата партия изпраща самолети или кораби към острова почти ежедневно.
Президентът на Тайван Цай Инг-уен, говорейки на военна церемония, повтори необходимостта Тайван да засили отбранителния си капацитет поради „непрекъснатото разширяване на авторитаризма", въпреки че не спомена за последната военна дейност. „Колкото повече подготовка правим, толкова по-малка е вероятността да има необмислени опити за агресия. Колкото по-обединени сме, толкова по-силен и по-безопасен ще стане Тайван", каза Цай на събралите се служители.
Китай заяви, че е провел "ударни учения" в морето и въздушното пространство около Тайван в неделя в отговор на това, което казва, че е провокация от страна на демократично управлявания остров и САЩ.
Говорителят на командването на източния театър на китайската армия, Ши И, каза „Това е твърд отговор на настоящата ескалация и провокация от САЩ и Тайван". Ши имаше предвид законопроекта за разходите за отбрана на САЩ, който нарича Китай стратегическо предизвикателство.

Станете почитател на Класа