Торите рискуват да загубят места, ако Фараж се върне в политиката

Торите рискуват да загубят места, ако Фараж се върне в политиката
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.12.2022
  • Share:

Иън Дънкан Смит, Доминик Рааб и Тереза Вилиърс са сред групата консервативни депутати, застрашени да загубят местата си, ако торите се изправят срещу възраждащата се популистка партия, водена от Найджъл Фараж, казаха експерти. Техните избирателни райони са сред стотиците държани от торите, където партията Брекзит не се представи на общите избори през 2019 г., като и без това слабите мнозинства биха били унищожени от кандидатите на Reform UK.
Това включва над 30 места, държани от торите – много от предполагаемите райони на „синята стена" в Южна Англия – където действащи депутати вече защитават мнозинство от по-малко от 10%, според анализ на данни от библиотеката на Камарата на общините.
Връщането на фронтовата политика от страна на Фараж – сега телевизионен оператор в GB News - който пусна намеци, че може да се върне – е необходимото предупреждение за сценарий, в който Reform може да се възползва от скорошните проучвания – като това на YouGov, която поставя партията на 9%.
„Реформираното Обединено кралство се нуждае от Фараж да се върне и ако го направи – като се има предвид, че има проблем с имиграцията, който той трябва да повлияе – тогава торите ще имат основателна причина да се притесняват", каза Къртис, професор по политика в университета на Стратклайд. Той добави, че Reform UK е средството, чрез което гласоподавателите, подкрепящи Брекзит, могат да изразят недоволството си от лошото икономическо управление на консерваторите.
Въпреки това падането на Борис Джонсън и скептицизмът относно пълномощията на Риши Сунак и Джереми Хънт за Brexiter, които подкрепиха оставането, подхраниха спекулациите за завръщането на Фараж в същото време, когато малък, но постоянен поток от разочаровани гласоподаватели и бивши членове на Торите се присъединяват към Reform UK.
Източници, близки до Фараж, казват, че той обмисля дали да се върне незабавно или да изчака, докато лейбъристкото правителство въведе пропорционално представителство, което ще проправи пътя за депутати от нова радикална дясна партия, като Reform UK или нейна преименувана версия.
Reform UK планира предварително въвеждането на набор от политики през следващите седмици в опит да се възползва от импулса на изборите, въпреки разочароващото представяне на последните частични избори в Честър, в които партията си осигури само 2,74% от гласовете.

Станете почитател на Класа