Автобуси стовариха мигранти до дома на Камала Харис на Бъдни вечер

Автобуси стовариха мигранти до дома на Камала Харис на Бъдни вечер
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.12.2022
  • Share:

Мигранти от три автобуса бяха оставени пред дома на американския вицепрезидент Камала Харис във Вашингтон късно вечерта на Коледа, в последният епизод в ескалиращата битка между Белия дом на Джо Байдън и губернаторите на южните републикански щати относно федералната имиграционна политика.
Мигрантите от Централна и Южна Америка, за които се смята, че са изпратени от Тексас, са били оставени при температура под нулата, като някои са били облечени само със суичъри и шорти.
Крайнодесният губернатор на Тексас, Грег Абът, преди това изпрати автобуси до дома на Военноморската обсерватория на Харис.
Ейми Фишер от Мрежата за взаимопомощ за солидарност на мигрантите, каза пред местната новинарска станция ABC7, че Абът е организирал това като политически трик. „Това наистина показва жестокостта на губернатора Абът и неговото намерение да продължи да докарва хората тук, без да се интересува от тях, пристигащи късно през нощта на Бъдни вечер, когато е толкова студено", каза Фишер. Групата отведе пътуващите до приюта на местна църква, където им беше дадена топла храна и дрехи.
Пристигащите бяха последният залп в опитите на Абът да принуди администрацията на Байдън да засили имиграционния контрол на границата на САЩ с Мексико. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и губернаторът на Аризона Дъг Дюси също са транспортирали мигранти до градовете, управлявани от демократите. „Вие и вашата администрация трябва да спрете лъжата, че границата е сигурна, и вместо това незабавно да разположите федерални активи за справяне с тежките проблеми, които причинихте. Трябва да изпълнявате задълженията, които конституцията на САЩ ви налага и да обезопасите южната граница, преди да бъдат изгубени още невинни животи", написа Абът в писмо до Байдън миналата седмица.
В петък Службата за митническа и гранична защита на САЩ съобщи, че 233 740 мигранти са били задържани на южната граница през ноември, което е най-високият брой, регистриран някога за месец. Граничната агенция съобщи, че 35% са от Куба и Никарагуа.
Миналата седмица Върховният съд на САЩ временно спря изтичането на политиката, даваща право на граничните служители да отхвърлят търсещи убежище по съображения за обществено здраве. Белият дом на Тръмп я наложи по време на ранните фази на пандемията Covid-19.

Дни преди да изтече дял 42, граничният град Ел Пасо, Тексас, обяви извънредно положение, след като броят на мигрантите скочи. Ако бъде позволено да изтече, Абът предупреди, че броят на хората, влизащи незаконно в САЩ, „само ще се увеличи"

Станете почитател на Класа