Хуманитарни групи спират операциите си в Афганистан след забрана на жените да работят за неправителствени организации

Хуманитарни групи спират операциите си в Афганистан след забрана на жените да работят за неправителствени организации
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.12.2022
  • Share:

Четири големи международни хуманитарни групи преустановиха операциите си в Афганистан след решението на талибанския режим да забрани на жените да работят в неправителствени организации.
Save the Children, Международният комитет за спасяване, Норвежкият съвет на бежанците и CARE заявиха в неделя, че не могат ефективно да достигнат до хора в отчаяна нужда без жените от работната си сила. Забраната за неправителствени организации беше въведена ден по-рано, защото се твърди, че жените не носят правилно хиджаб. Четирите неправителствени организации предоставят здравеопазване, образование, закрила на децата и хранителни услуги и подкрепа на фона на рязко влошаващите се хуманитарни условия.
Нийл Търнър, шефът на Норвежкия съвет за бежанците за Афганистан, каза пред Асошиейтед прес, че групата има 468 жени служители в страната. „Спазваме всички културни норми и просто не можем да работим без нашия отдаден женски персонал, който е от съществено значение за нас, за да имаме достъп до жени, които отчаяно се нуждаят от помощ", каза Търнър.
Превземането от талибаните през август 2021 г. изпрати икономиката на Афганистан на опашката и преобрази страната, тласкайки милиони към бедност и глад. Чуждестранната помощ спря почти за нощ. Тази седмица талибаните също забраниха студентките да посещават университети в цялата страна.
В изявление Международният комитет на Червения кръст предупреди, че „изключването на жените от университетите и работата на НПО в Афганистан може и ще доведе до катастрофални хуманитарни последици в краткосрочен до дългосрочен план".
Висши служители на САЩ, включително държавният секретар Антъни Блинкен и шарже д'аферът в Афганистан Карън Декер, осъдиха този ход. Декър, туитна: „Като представител на най-големия донор на хуманитарна помощ за Афганистан, чувствам, че имам право на обяснение как талибаните възнамеряват да попречат на жените и децата да гладуват, когато на жените вече не е позволено да раздават помощ на други жени и деца".
Нейните забележки предизвикаха отговор от главния говорител на воденото от талибанското правителство Забихула Муджахид, който каза, че всички власти, които искат да работят в страната, са длъжни да спазват нейните правила и правила.

Станете почитател на Класа