Турция извиква френския посланик заради "терористичната пропаганда" в Париж

Турция извиква френския посланик заради "терористичната пропаганда" в Париж
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.12.2022
  • Share:

Турският президентски говорител Ибрахим Калън обвини ПКК за уличните безредици, обхванали Париж след убийството на трима кюрди

 

 

Министерството на външните работи на Турция извика френския посланик в Анкара Ерве Магро снощи, за да изрази безпокойство от отношението на френските власти след протестите, организирани от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Париж, съобщава в. "Хюриет дейли нюз", цитиран от  БТА. 

"Изразихме недоволството си от черната пропаганда, лансирана от средите на ПКК срещу нашата страна, и от използването на френски държавни служители и някои политици в тази пропаганда под претекста на френския атентат, извършен на 23 декември в Париж", заявиха дипломатически източници, пожелали анонимност.

Анкара е казала на френския пратеник, че Турция очаква от френското правителство "точен" анализ на протестите в Париж и е призовала за здрав разум, за да се попречи на ПКК да постигне "коварния си план", казват източниците.

Турция е предала реакцията си и на съответните френски власти чрез турското посолство във Франция, отбелязва изданието.

Уличните протести избухнаха, след като 69-годишен бял французин откри огън в културния център "Ахмет Кая" в Париж, убивайки трима души.

Изстрелите в културния център и близкия фризьорски салон на 23 декември предизвикаха паника в оживения 10-ти район на града, където се намират множество магазини.

Хиляди протестиращи, включително поддръжници на ПКК, се събраха на площад "Република" в центъра на Париж на 24 декември следобед. Над 1000 души проведоха подобен митинг в южния пристанищен град Марсилия, който завърши със сблъсъци с полицаи, а най-малко две полицейски коли бяха подпалени.

Турски местни медии съобщиха, че френският министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети се е срещнал с представителя на ПКК във Франция Йомер Полат след протестите.

Турският президентски говорител Ибрахим Калън обвини ПКК за уличните безредици, обхванали Париж след убийството на трима кюрди.

„Това е ПКК във Франция“, написа в Туитър говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, като публикува снимки на преобърнати и горящи коли в Париж.

„Същата терористична организация, която подкрепяте в Сирия“, написа Калън, имайки предвид сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които според Турция са разклонение на ПКК. Анкара и нейните западни съюзници определят ПКК като терористична организация.

Турция не одобрява подкрепата на САЩ и европейските сили за кюрдските бойци от СЗН.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа