„Виелицата на века“ обхваща САЩ

„Виелицата на века“ обхваща САЩ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.12.2022
  • Share:

Екипите за спешна помощ в Ню Йорк се борят да спасят изоставените жители от това, което властите нарекоха „виелицата на века", безмилостна буря, която остави 27 жертви в щата и отне живота на най-малко 60 в цялата страна, според данни на NBC News.
В щата Ню Йорк властите описаха свирепите условия, особено в Бъфало, с часове на заснежаване, открити тела в превозни средства и под снежни насипи, а екипът за спешна помощ обикаля от кола на кола в търсене на още шофьори, живи или мъртви.
В понеделник вечер президентът на САЩ Джо Байдън издаде федерална декларация на извънредно положение за щата Ню Йорк, разрешавайки правителствена помощ за укрепване на усилията за възстановяване на щата на местно ниво. „Сърцето ми е с тези, които загубиха близки през този празничен уикенд. Вие сте в моите и на Джил молитви", каза Байдън в съобщение в Twitter по-рано през деня.
Някои западни градове в Ню Йорк са били затрупани с до 1 метър сняг през нощта. Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул подчерта, че остава важно хората да си стоят вкъщи и да не ходят по пътищата. „Всеки, който обяви победа и каже, че е свършило, греши. Бурята се завръща, очакваме още 30 см сняг. Със сигурност това е виелицата на века. Това е война с майката природа".
Перфектната буря от ожесточени снежни валежи, виещ вятър и температури под нулата наложи отмяната на повече от 15 000 полета в САЩ през последните дни, включително най-малко 2600 в понеделник, според сайта за проследяване Flightaware.com.
Изпълнителният директор на окръг Ери Марк Полонкарц каза на брифинг за пресата, че броят на загиналите в окръга вероятно ще надмине този от виелицата в Бъфало през 1977 г., когато загинаха близо 30 души.
Екстремното време доведе до температури под нулата във всичките 48 съседни американски щата през уикенда, включително в общностите на Тексас по границата с Мексико, където някои новопристигнали мигранти се борят да намерят подслон.
Смъртни случаи, свързани с буря, са докладвани в цялата страна: 10 в Охайо, включително ударен от ток служител на комунални услуги и загинали в множество автомобилни катастрофи; шестима шофьори загинаха при катастрофи в Мисури, Канзас и Кентъки; жена от Върмонт, ударена от падащ клон; очевидно бездомник, намерен сред минусовите температури на Колорадо; и жена, паднала през леда на река Уисконсин. В един момент в събота близо 1,7 милиона клиенти са били без електричество в жестокия студ, според poweroutage.us. Този брой е намалял значително, въпреки че все още имаше 50 000 без електричество в понеделник на обяд на източното крайбрежие на САЩ.
Ледът по пътищата и белите условия също доведоха до временното затваряне на някои от най-натоварените транспортни маршрути в нацията, включително част от междущатската магистрала 70. Шофьорите бяха предупредени да не тръгват по пътищата - дори когато нацията достигна обикновено най-натовареното време от годината за пътуване.

Станете почитател на Класа