Бъдещето на Rolls-Royce и на Ийст

Бъдещето на Rolls-Royce и на Ийст
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.12.2022
  • Share:

Джаспър Джоли
Уорън Ийст, който се готви да се пенсионира в навечерието на Нова година, каза, че е било „привилегия" да ръководи Rolls-Royce в продължение на седем години, но това също е било свързано със значителна болка.
Битките на Ийст варират от споразумение на стойност £671 милиона за огромен скандал с подкупи и корупция отпреди неговото време до откриването на скъпи пукнатини в реактивните му двигатели. След това Covid-19 удари, спирайки самолетите, чиито двигатели Rolls-Royce произвежда и обслужва. Кризата беше екзистенциална за може би най-прочутата индустриална компания в Обединеното кралство, а Ийст трябваше да намери повече от £7 милиарда от инвеститори и кредитори и да съкрати 7000 работни места.
Сега, за неговия наследник, бившият изпълнителен директор на BP Туфан Ергинбилгич, са налице инструментите да подобри финансовите си резултати – и може би дори да излезе от състоянието на постоянна криза. Ергинбилгич, две години по-възрастен от 61-годишния Ийст, ще поеме поста на 1 януари. „Със сигурност се надявам да му е по-лесно по отношение на проблемите", каза Ийст от офиса на Rolls-Royce в Лондон.
Rolls-Royce е много разнообразен бизнес с 44 000 служители в 14 държави. Базиран в Дарби, продава реактивни двигатели на загуба и прави печалби от поддръжката по-късно – така че когато по време на пандемията полетните часове спаднаха до само около 10% от нивата от 2019 г., това беше катастрофа.
Компанията, която беше национализирана през 1971 г., след като изпадна в несъстоятелност поради нарастващите разходи за разработка на двигателя RB211, никога не е искала пряка подкрепа от правителството. Едноименният бизнес с луксозни автомобили беше отделен от основните реактивни двигатели в момента на национализация.
Въпреки това има основания за оптимизъм за наследника на Ийст. В Китай широкофюзелажни самолети с две пътеки и двигатели на Rolls-Royce често се използват за маршрути на къси разстояния. Това, заедно с решението на Китай да отвори отново въздушното си пространство и да прекрати правилата за карантина за пристигащи пътници, ще стимулира авиационната индустрия. Ийст твърди, че компанията е „абсолютно добре и има размах в подразделенията си, които произвеждат двигатели за лодки и големи сухопътни превозни средства, както в отбранителния си бизнес, произвеждащ реактори за ядрени подводници.
Ийст казва „Rolls-Royce е абсолютно сигурен, че ще има още един широкофюзелажен самолет с две пътеки". По време на пандемичните съкращения той продължи да инвестира в нов двигател, способен да задвижва 200-тонни самолети, като същевременно използва една пета по-малко гориво.
Ричард Абулафия, консултант в Aerodynamic Advisory, каза „Впечатляващо е как „Rolls-Royce остана непокътнат през пандемията и също така продължи да инвестира в новия двигател, известен като UltraFan, въпреки липсата на ясно приложение и въпреки сериозните натиск върху инженерния бюджет на компанията".
Според Ийст, Rolls-Royce може да възвърне инвестицията в UltraFan, преди изобщо да построи двигателя, поради напредъка в неща като материали и техники за охлаждане, които може да приложи към по-старите двигатели.
Rolls-Royce експериментира с нови технологии. Той е управлявал едноместен акумулаторен електрически самолет със скорост от 555 км/ч и миналия месец извърши първия в света тест на самолетен двигател, използващ водород.
Ийст е запален изпълнител на църковен орган, но намеква, че последното му пенсиониране все пак ще включва работа по енергийния преход отвъд Rolls-Royce, макар и не като лидер на голяма компания. Той също така ще остане в борда на ASML, холандска компания, която играе решаваща роля в световната икономика като единствен производител на най-модерното оборудване за производство на полупроводници.
Като се има предвид опита му начело на две компании от FTSE 100, няма да е изненада, ако Ийст бъде използван от британското правителство, за да помогне в индустриалната политика. Той внимава да не критикува министрите за неотдавнашната индустриална стратегия
Но той твърди, че има възможен урок за индустриалната политика на Обединеното кралство, който може да бъде извлечен от работата му по производството на малки модулни реактори (SMR), особено предвид енергийната криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна. Rolls-Royce се надява на голямо търсене на по-евтините, фабрично изградени реактори за по-малки електроцентрали, които да допълнят периодичните възобновяеми енергийни източници.

Станете почитател на Класа