Акциите на Tesla отбелязаха най-ниското си ниво от години

Акциите на Tesla отбелязаха най-ниското си ниво от години
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.12.2022
  • Share:

Акциите на Tesla спаднаха във вторник до най-ниското си ниво от повече от две години, отбелязвайки най-лошия ден за компанията от осем месеца, като производителят на електрически автомобили на Илон Мъск е изправен пред труден финансов период.
Акциите на компанията са загубили повече от половината от стойността си от началото на октомври. Инвеститорите се притесняват, че Twitter отнема голяма част от времето на Мъск, откакто той вече е собственик и главен изпълнителен директор на социалната мрежа.
Неговият мандат като ръководител на платформата е белязан от хаос, той прилага – и често отменя – множество нови политики. Мъск наскоро каза, че ще намери нов изпълнителен директор, който да го замести, след като повечето анкетирани потребители на Twitter гласуваха за неговото оттегляну. Експерти казват, че непостоянното му поведение е подкопало доверието в Tesla, като акциите са спаднали със 73% спрямо ноември 2021 г.
Загубата във вторник, при която акциите на Tesla спаднаха с 11,4%, последва доклад на Reuters, че компанията планира да пусне намален производствен график през януари в своя завод в Шанхай. Тази новина предизвика притеснения за спад в търсенето на най-големия автомобилен пазар в света на фона на нарастващия брой инфекции на Covid-19 в Китай.
„Няма съмнение, че има страхове за търсенето", каза председателят на Great Hill Capital Томас Хейс, цитирайки намаление на прогнозата за доставки от китайския конкурент Nio на ключовия пазар. Хейс също добави, че „акциите на Tesla са изправени пред перфектна буря от високи лихвени проценти, продажба на данъчни загуби и продажби на акции от някои фондове, които държат значително количество акции на Tesla".
Продажба на данъчна загуба е, когато инвеститор продаде актив на капиталова загуба, за да намали или елиминира капиталовата печалба, реализирана от други инвестиции, за целите на данъка върху дохода.
Междувременно анализ на Reuters показа, че цените на употребяваните автомобили на Tesla спадат по-бързо от тези на други производители на автомобили, оказвайки влияние върху търсенето на новите автомобили на компанията, слизащи от конвейера.
Мъск по-рано приписа неотдавнашната борба на Tesla на повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв, заявявайки, че „хората все повече ще прехвърлят парите си от акции в брой, като по този начин ще доведат до спад на акциите". Самият милиардер продаде почти за 4 милиарда долара собствени акции в Tesla, за да финансира сделката за закупуване на Twitter за 44 милиарда долара.
В средата на декември той каза, че няма да продава допълнителни акции на Tesla „поне от 18 до 24 месеца". Финансовите документи обаче показват, че той е продал милиони, след като е давал подобни обещания през април 2022 г.
Анализаторите предвидиха възможността Мъск да бъде помолен да напусне поста изпълнителен директор на Tesla заради действията си в Twitter, тъй като той вече е изправен пред съдебен процес за предполагаемия му неспособност да се съсредоточи върху Tesla поради външни начинания.

Станете почитател на Класа