„Хранителните продукти с тематика за мафията, са недопустими“

„Хранителните продукти с тематика за мафията, са недопустими“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.12.2022
  • Share:

Анджела Джуфрида
Най-голямата фермерска асоциация в Италия Coldiretti води битка срещу „скандалното" използване на мафиотски термини за продажба на различни храни и напитки по целия свят, от уиски Cosa Nostra до доматен сос Chilli Mafia. Coldiretti предприе задълбочено разследване и също така откри, че почти 300 ресторанта извън Италия имат имена с мафиотска тематика, включително El Padrino в Испания, Don Corleone във Финландия, Burger Mafia в Германия, Falafel Mafia в САЩ и Nasi Goreng Mafia в Индонезия.
Алесандро Аполито, мениджър в Coldiretti, каза, че най-шокиращото откритие е бутилка уиски с форма на картечница, произведена в Шотландия и наречена Cosa Nostra Shot. „Скандално е да се мисли, че някой може да купи нещо подобно, дори и да е само на шега. За нас е неприемливо да се шегуваме с такива сериозни неща като мафията", каза Аполито.
Мафиотският маркетинг не само е нанесъл невероятни щети на имиджа и истинската продукция на Италия, но е и изключително обиден към невинните италианци, които са загинали или пострадали от ръцете на прословутите престъпни организации в страната.
Coldiretti проведе изложба през декември в град Палермо в Сицилия, (откъдето произхожда мафиотската организация Cosa Nostra) на някои от продуктите за храна и напитки, събрани от цял свят, включително Chilli Mafia, сос, произведен в Обединеното кралство, Mafia Coffee и Вино Il Padrino. Също се установи, че много от продуктите, намиращи се на рафтовете в супермаркети и малки магазини по света или продавани онлайн, са остарели. „Много често те използват италиански флаг върху остарял продукт. Тези продукти отнемат мястото на истинските италиански продукти, това е огромна икономическа цена за нашата хранителна индустрия" каза Аполито.
Установено е, че Испания е домакин на най-голям брой (63) ресторанти и барове с мафиотска тематика, следвана от Украйна, Бразилия, Индонезия, Русия, Индия, Япония, Полша и САЩ. Въпреки че има действащи споразумения на ЕС за защита на продуктите съгласно правилата на DOP (защитено наименование за произход) – например копия на такава продукция могат да бъдат премахнати от рафтовете на супермаркетите – няма мерки за предотвратяване на маркетинговите трикове с мафиотска тематика. Еторе Прандини, президент на Coldiretti каза „Има икономически щети за нашия сектор на хранително-вкусовата промишленост, но също и щети за жертвите на подземния свят. Трябва да постигнем споразумение на европейско ниво, за да гарантираме, че това повече не може да се случва".

Станете почитател на Класа