Съветът за сигурност поиска талибаните да отменят ограниченията за жените в Афганистан

Съветът за сигурност поиска талибаните да отменят ограниченията за жените в Афганистан
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.12.2022
  • Share:

Съветът за сигурност на ООН призова талибаните да преобърнат политиките, насочени към жените и момичетата в Афганистан, като изрази „тревога от нарастващата ерозия на човешките права".
Твърдолинейните ислямистки управници в събота забраниха на жените да работят в неправителствени организации, като вече бяха прекратили университетското образование за жените и средното образование за момичетата. Това бе последният удар по правата на жените в Афганистан, откакто талибаните си върнаха властта през 2021 г.
15-членният Съвет за сигурност на ООН заяви, че е „дълбоко разтревожен от нарастващите ограничения върху образованието на жените, призовавайки за пълно, равно и смислено участие на жените и момичетата в Афганистан". Съветът призова „талибаните да отворят отново училищата и бързо да обърнат тези политики и практики, които представляват нарастваща ерозия на зачитането на правата на човека и основните свободи".
Съветът също осъди забраната жените да работят за неправителствени организации, като предупреди за пагубното въздействие, което забраната ще има върху операциите за подпомагане в страна, в която милиони разчитат на тях. „Тези ограничения противоречат на ангажиментите, поети от талибаните към афганистанския народ, както и на очакванията на международната общност."
Международната общност постави зачитането на правата на жените като условие в преговорите с талибанското правителство за възстановяване на помощта. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш повтори съобщението на Съвета за сигурност, като нарече последните ограничения за жени и момичета „неоправдани нарушения на правата на човека, които трябва да бъдат отменени".
„Никоя държава не може да се развива – дори да оцелее – социално и икономически, когато половината от населението й е изключено. Тези непостижими ограничения, наложени на жените и момичетата, не само ще увеличат страданието на всички афганистанци, но, страхувам се, ще представляват риск и извън границите на Афганистан", каза Фолкер Тюрк, върховен комисар по правата на човека.

Станете почитател на Класа