Сръбският патриарх призовава сърбите и албанците към мир и разбирателство

Сръбският патриарх призовава сърбите и албанците към мир и разбирателство
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.12.2022
  • Share:

Сръбският патриарх Порфирий призова сърбите и албанците да постигнат мир и взаимно разбирателство в Косово и Метохия. „Това, от което се нуждаем преди всичко, е взаимно разбирателство, съвместно съществуване, мир за сърби и албанци. Сърби и албанци живеят заедно на тези територии от векове: сърбите живеят в Косово и Метохия от 15 века, а сърбите и албанците живели тук заедно в продължение на 4-5 века. Ако има добра воля, можете да се намери начин да се живее заедно и да има място за всички. Не дай Боже да се стигне до сблъсъци. Това няма да донесе нищо добро на никого", каза той, докато се обръщаше към обществеността със сръбския президент Александър Вучич..
Главата на Сръбската православна църква оприличи патриаршията на Печ с Ватикана и прикани хората да си представят, че някой забрани на папата да пътува до Ватикана.
„Целият свят би се надигнал да защити папата. Има ли друг църковен лидер в света, който не може да влезе в дома си? Моля албанците и великите световни сили да помогнат за запазването на мира", продължи той.
Вучич и патриархът обсъдиха ситуацията в Косово и Метохия, след като Прищина забрани на църковния лидер да влиза в сръбската провинция преди Коледа.
Ситуацията в Косово рязко се влоши на 6 декември, когато специалните части на непризнатата територия, придружени от патрули на мисията на Европейския съюз в Косово (EULEX), започнаха да превземат помещенията на избирателните комисии в северната част на Косово и Метохия. Сръбското население отблъсна косоварите, които избягаха през река Ибър.
На 8 декември около 350 полицаи от Косово нахлуха в населената със сърби северна част на провинцията с бронирани превозни средства и блокираха северната част на Косовска Митровица. На 10 декември косовската полиция в Косовска Митровица арестува бивш сръбски полицай по скалъпени обвинения. В отговор сръбското население излезе на улиците и барикадира магистрали в няколко населени места.

Станете почитател на Класа