Германският бивш канцлер Меркел изключи участие в украинския мирен процес

Германският бивш канцлер Меркел изключи участие в украинския мирен процес
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.12.2022
  • Share:

Бившият германски канцлер Ангела Меркел, която заемаше поста през 2005-2021 г., заяви във вторник, че „въпросът за нейното участие в потенциалния процес на украинско помирение не е бил повдиган".
Меркел каза, че няма представа как ще приключи конфликтът в Украйна. „Накрая ще завърши с преговори. Войните обикновено завършват на масата за преговори. Но има разлика между наложен мир – който много хора, включително и аз, не искат да се случи – и открити, приятелски преговори. Нямам какво друго да добавя." каза бившият канцлер.
Коментирайки политиката на нейното правителство спрямо Русия и Украйна, Меркел каза, че „логиката на нейния процес на вземане на решения все още й изглежда рационална. Всичко беше за предотвратяване на война, подобна на конфликта, който се разгръща сега. Не успяхме, но това не означава, че беше погрешно да опитаме", каза тя.
След държавния преврат в Украйна през февруари 2014 г. започнаха масови протести в източната част на страната, където рускоезичното мнозинство не беше съгласно с новия курс на Киев. В отговор украинските власти в средата на април същата година започнаха военна операция в Донбас с използване на авиация и масирани бомбардировки на жилищни райони. Минските споразумения, постигнати през 2014-2015 г., се очакваше да осигурят основата за уреждане на Донбас. Те бяха подписани с посредничеството на ОССЕ, Русия, Германия и Франция.
В интервю за германския седмичник Die Zeit, публикувано на 7 декември тази година, Меркел каза „Сключването на Минските споразумения беше опит да се даде време на Украйна да се засили. На всички беше ясно, че конфликтът е замразен и проблемът не е решен, но това даде на Украйна безценно време. Тогава страните от НАТО не са били в състояние да окажат подкрепа на Киев в степента, в която го правят сега".

Станете почитател на Класа