Кулеба: Унгария взе Украйна за заложник в борбата си за пари

Кулеба: Унгария взе Украйна за заложник в борбата си за пари
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.12.2022
  • Share:

Това принуди Европейската комисия и останалите държави от блока да търсят алтернативно решение, за да гарантират, че Киев ще получи необходимите средства още през януари

 

 

„Унгария взе Украйна за заложник в борбата си за пари“, каза Кулеба, предава белоруската опозиционна агенция NEXTA в Twitter. Думите му са във връзка с това, че Будапеща блокира пакет от финансова помощ за Украйна.

Това принуди Европейската комисия и останалите държави от блока да търсят алтернативно решение, за да гарантират, че Киев ще получи необходимите средства още през януари. В крайна сметка на 10 декември Съветът на Европейския съюз постигна съгласие по законодателен пакет, който ще даде възможност на блока да подпомогне финансово Украйна през 2023 г. с 18 млрд. евро.

От NEXTA обръщат внимание, че Европейският съюз се е съгласил да "размрази" плащанията към Унгария в замяна на премахване на ветото, както и че съюзът има оплаквания относно прилагането на принципите на човешките права в Унгария.

Припомняме, че Европейската комисия прие споразумение за партньорство с Унгария, което включва подробна пътна карта за справяне с прозрачността и конкуренцията при обществените поръчки, предотвратяването, разкриването и отстраняването на корупцията, измамите и конфликтите на интереси в Будапеща. Документът е тясно свързан с Плана за възстановяване и устойчивост и процеса на определяне на условията за върховенство на правото. Споразумението на обща стойност почти 22 млрд. евро за периода 2021-2027 г. предвижда страната да изпълни съвместни приоритети на ЕС като балансирано териториално развитие, справедлив климат и цифров преход, като същевременно подкрепя иновативна и приобщаваща социална пазарна икономика.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа