Киев: Русия се готви до дни да обяви военно положение и нова мобилизация

Киев: Русия се готви до дни да обяви военно положение и нова мобилизация
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.01.2023
  • Share:

В началото на януари Русия ще обяви военно положение и нова мобилизация, ще затвори границите и няма да позволява на мъжете да напускат страната. "Имате около една седмица", предупреди министърът на отбраната на Украйна Олексей Резников във видеообръщение към руснаците, които са военно задължени.

Подобно предположение преди дни изрази и началника на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов в интервю за ВВС. Според  него обаче руските власти в момента не могат да предложат пълно оборудване на мобилизираните. В Украйна коментират, че има случаи, при които руски военни са без каски или бронежилетки, както и в непълно бойно облекло или снаряжение. От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна пък посочват, че в Крим вече са изготвени списъци на граждани, подлежащи на мобилизация, които ще бъдат извикани през януари 2023 година.

"Задайте си един въпрос - когато ви изпратят на война, където можете да загинете или да останете инвалиди за цял живот, за какво конкретно ще воювате?", коментира още Резников и посочва, че плановете на "специалната военна операция" се менят, през пролетта властите дори са забранили използването на думата "война", а днес определят ситуацията именно като такава. 

Москва вече обяви една вълна на мобилизация, въпреки че президентът Владимир Путин заяви, че няма да има такава и в операцията ще участват само професионални военни, припомни още Резников. Той е категоричен, че руските военни не защитават своята родина, а интересите на управляващите Русия, имуществото и богатството им. 

Подлежащи на мобилизация руски граждани се отправиха към Грузия в края на септември 2022 г. Снимка Tako Robakidze/Bloomberg

Подлежащи на мобилизация руски граждани се отправиха към Грузия в края на септември 2022 г. Снимка Tako Robakidze/Bloomberg

 

"Единствената причина да ви изпратят на война е да защитите престъпниците, техните палати и банкови сметки. И самите вие да станете престъпници", отбелязва Резников в своето обръщение към гражданите на Русия.

Украйна няма да се предаде, украинците защитават своята земя, своите домове и своите близки хора, казва още Резников. "Украйна не искаше война, но прие битката", обърна се към украинците и главнокомандващият на украинската армия ген. Валери Залужний. "Тази Коледа има вкус на сълзи и цвят на кръв. И все пак имаме силата да победим врага", допъни той.

Володимир Зеленски: Украйна ще има най-модерната система за ПВО в Европа

Системите да противовъздушна отбрана (ПВО) на Украйна бяха подсилени през 2022 година, отбеляза украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение за 310-я ден от началото на пълномащабната война в страната. Той коментира, че през 2023 година ПВО на страната ще стане още по-ефективна. 

"Украинската ПВО може да стане най-мощната в Европа, което ще бъде гаранция за сигурност не само на нашата страна, а и на целия континент", заяви Зеленски. 

Путин отваря вратата за корупция и изземване на имущество в окупираните територии

Руският президент Владимир Путин подписа указ, който позволява на руските чиновници и военни в окупираните украински територии да не декларират имуществото си. Текстовете им позволяват и да приемат "подаръци от признателност". 

Анализаторите от Института за изучаване на войната (ISW) посочват този указ като позволение за разгръщане на корупцията в окупираните региони. Те цитират и независимия руски вестник The Insider, според който разрешението за получаването на подаръци може да бъде разглеждано като разрешение за конфискация на имущество на украинци,което да мине в графата "подарък от признателност". 

Украйна съобщава за почти 106 хил. убити руски военни от началото на войната

От началото на военните действия през февруари до днес (31 декември) в Украйна са загинали почти 106 хил. руски военни, съобщава Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в своя профил във Facebook. Руските власти не съобщават броя на загиналите, а преди месец Киев призна за около 13 хил. загинали и много ранени свои военни от февруари насам. 

В отчета на ВСУ за ситуацията през 310-я ден от войната се отбелязва още, че активните военни действия се водят в Донбас - около Бахмут, както и линията Светове - Кремена. Украинският президент също коментира тези позиции, отбелязвайки, че украинската армия успява да отблъсне атаките и в някои места има и "лек напредък". 

ВСУ съобщава и за все по-успешни действия срещу иранските дронове, които използва руската армия срещу гражданска инфраструктура на Украйна - всички изстреляни безпилотни самолети (общо 23) през последното денонощие са били свалени. В ISW отчитат увеличаване на броя на използваните дронове през декември, но определят атаките като "погрешна тактика" за сломяването на украинската съпротива.

Станете почитател на Класа