Русия изпрати последния ден на 2022 г. с нов ракетен обстрел над Киев*

Русия изпрати последния ден на 2022 г. с нов ракетен обстрел над Киев*
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.01.2023
  • Share:

Русия изпраща последния ден на 2022 година с поредния ракетен обстрел над столицата Киев, пишат властите в града. "Цялата война, която водите - вие, Русия, не е с НАТО, както ви лъжат вашите пропагандисти. Не е за нещо историческо.

 

Тя е за това един човек да остане на власт до края на живота си", заяви по повод на последната атака украинският президент Володимир Зеленски във видеоизявление. 

Никой на света няма да прости това, Украйна няма да прости това, каза още той.

Кметът Виталий Кличко съобщава в своя профил в Telegram за един загинал и 16 ранени, след попадения в жилищни сгради, включително и в хотел. Сред пострадалите е и журналист от Япония.

Има щети по сгради на две училища и детска градина в Киев, уточни Кличко. 30% от домакинствата в столицата са без електрозахранване, изключено от съображения за сигурност. В града няма прекъсване на доставките на топлинна енергия и вода, посочва още той.

Зам.-началникът на Офиса на украинския президент Кирило Тимошенко съобщава още за попадение в Националния дворец на изкуствата "Украйна" - голяма концертна зала в града, която по традиция се посещава от много родители с деца в навечерието на новогодишните празници.

"Днес по чудо там нямаше деца, а летяха парчета стъкла от руските ракети. Това не е нищо друго освен терор", написа той в Telegram.

Ракетен обстрел има и в Запорожжката област, при който са пострадали 4-ма души. Временно е прекъснато електрозахранването в Одеса, Миколаев и Днипро, допълват от Укренерго.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщават в своя профил във Facebook за повече от 20 изстреляни крилати ракети от стратегически бомбардировачи Ту-95 в района на Каспийско море. Украинската система за противовъздушна отбрана (ПВО) е унищожила 12 от изстреляните ракети, от които около 6 над Киев, 5 над Житомир и 1 в Хмелницка област.

В своето обръщение по повод 310-я ден от войната украинският президент Володимир Зеленски коментира, че основна задача за 2023 година е подобряването на ефективността на украинската ПВО. Той също така предупреди за очаквани ракетни удари по време на празниците.

Данните от последните ракетни вълни показват, че средно около 70% от изстреляните ракети и дронове от руската армия са неутрализирани от украинската ПВО.

Русия обстрелва целенасочено гражданската инфраструктура, включително и енергийни съоръжения, от 10 октомври насам. В Москва обясняват, че по този начин реализират своите цели в тази военна операция.

В своето новогодишно приветствие руският президент Владимир Путин коментира, че основната цел на войната в Украйна е защитата на населението в "историческите руски територии" и премахването на "нацисткия режим в Киев".

Станете почитател на Класа