Русия е получила нови дронове от Иран

Русия е получила нови дронове от Иран
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.01.2023
  • Share:

През нощта на 30 декември руските окупатори са атакували Украйна с 16 безпилотни самолета "Шахед-131" и 136 дрона -"камикадзе". Системата за противовъздушна отбрана е свалила всички вражески безпилотни летателни апарати.

 

 

Това се посочва в дневния анализ на войната в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

Анализаторите припомнят, че обстрелът е последвал масирания руски ракетен удар по украинската критична инфраструктура на 29 декември. По това време силите на Кремъл са изстреляли и 23 безпилотни самолета.

В доклада се посочва, че през последните два дни руснаците са използвали 39 безпилотни летателни апарата. Те добавят и 30, които врагът е изстрелял през нощта на 18 срещу 19 декември и на 13 срещу 14 декември.

"Повишената честота на атаките може да означава, че руските сили са натрупали повече дронове, след триседмичен период (17 ноември - 7 декември) на неизползване, или че Русия е получила или очаква да получи нова пратка дронове от Иран", казват експертите.

Институтът за изследване на войната предполага, че окупаторите са увеличили темпото на атаките с безпилотни летателни апарати в опит да поддържат кампанията си срещу критичната инфраструктура, тъй като високоточните ракети са изчерпани.

"Украинската противовъздушна отбрана се оказа изключително ефективна при унищожаването на "Шахед"-ите. Въпреки това руснаците ще продължат да използват все по-голям брой от тези системи, за да атакуват цивилни цели в погрешния си опит да принудят Киев да преговаря с тях", заключават анализаторите.

Руският президент Владимир Путин отвори вратата за по-нататъшно институционализиране на корупцията чрез манипулиране на руската вътрешна правна сфера, допълват те.

На 29 декември Путин одобри указ, който освобождава всички руски длъжностни лица, включително членовете на военните и правоприлагащите служби, от изискването да публикуват декларации за доходите си.

Указът също така отменя забраната военни служители да получават "благотворителни" подаръци във връзка с участието си във военните действия в Украйна. Руският независим вестник The Insider отбелязва, че този указ теоретично би могъл да позволи на руските служители, участващи във войната, да конфискуват частната собственост на украинските жители на окупираните райони, тъй като тази собственост би могла да бъде квалифицирана като "благотворителни подаръци".

ISW продължава да докладва за манипулации на Путин с вътрешното законодателство, за да потисне вътрешната опозиция срещу войната и да даде възможност на онези, които я подкрепят.

Руски и украински източници продължават да обсъждат вероятна и предстояща втора вълна на мобилизация в Русия. Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров неволно потвържди предстоящата втора вълна по време на пресконференция, на която заявява, че Чечения е преизпълнила мобилизационните изисквания с 254% и поради това жителите на Чечения няма да бъдат мобилизирани при втората вълна на мобилизация. Началникът на украинското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Кирил Буданов заявява в интервю за Би Би Си, че руските власти са взели решение да започнат още една вълна на мобилизация на 5 януари или евентуално на 9 януари, тъй като не разполагат с жива сила. И макар високопоставени служители на Кремъл да отричат тези твърдения, тя остава вероятна. ISW отново оценява, че една втора вълна на мобилизация няма да изправи недостатъците на руската армия, тъй като усилията на Кремъл за създаване на сили зависят от способността да инвестира в личния състав - до този момент обаче именно в дългосрочното стратегическо планиране Кремъл се провали.

В дневния анализ намира място и проблемът с последиците от войната в самото руско общество, където напрежението ще се увеличи, тъй като руското правителство не се е подготвило за последиците при завръщането на войниците от Украйна. ISW се позовава на руския информационен канал The Moscow Times, който съобщава, че много руски ветерани не са получили подходяща психиатрична помощ, въпреки твърденията на правителството, което ще добави още една точка във вътрешно политическите търкания, докато войната продължава.

Руските окупационни власти продължават да полагат усилия за засилване на социалния контрол в окупираните територии. ISW посочва актовете и на приемане на конституции на ДНР и ЛНР с пълно "единодушие" от окупационните власти, като поредна стъпка към опита за пълна интеграция. Освен това в Запорожка област окупационни власти задължават украинските учители и лекари да работят, както и сплашват родителите, които отказват за изпращат децата си в руски училища.

Потенциалната руска офанзива в Северна Украйна през зимата на 2023 г. остава най-лошият сценарий в рамките на прогнозата, но понастоящем ISW оценява риска от руско нахлуване в Украйна от Беларус като нисък, макар и възможен, а рискът от пряко участие на Беларус е много нисък.

Основни констатации на ISW:

Руският президент Владимир Путин отвори вратите за по-нататъшно институционализиране на корупцията в Русия.

Руските сили продължават контраатаките по линията Сватово-Кремина.

Украинските сили нанесоха удари по руски райони за разполагане на оръжия в Луганска област.

Руските войски продължиха настъплението си край Авдийвка, както и в Бахмут, където темпото на настъпление се забави в сравнение с предишните дни.

Руски източник твърди, че окупаторите са започнали наземни атаки в Запорожка област.

Руски и украински източници продължиха да обсъждат дали и кога ще има втора вълна на мобилизация в Русия.

Руските официални лица продължават да настояват за интегриране на окупираните територии в Руската федерация.

 
 

Станете почитател на Класа