Акциите на Tesla продължават да спадат при свито търсене и логистични проблеми

Акциите на Tesla продължават да спадат при свито търсене и логистични проблеми
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.01.2023
  • Share:

Акциите на Tesla започнаха 2023 г. там, където приключиха миналата година, като спаднаха с повече от 14% във вторник поради нарастващите притеснения относно отслабването на търсенето и логистичните проблеми, които възпрепятстват доставките за най-високо оценения производител на автомобили в света.
Някога струваща повече от 1 трилион долара, Tesla загуби повече от 65% от пазарната си стойност през бурната 2022 г. Спадът във вторник свали почти 60 милиарда долара пазарна стойност, приблизително равно на оценката на съперника Ford, който миналата година продаде три пъти повече коли от Тесла. Спадът дойде, след като Tesla пропусна пазарните очаквания за доставки през четвъртото тримесечие, въпреки че достави рекорден брой превозни средства.
Акциите на компанията се представиха най-зле на бенчмарка S&P 500 във вторник, след като спаднаха до $105. Във вторник сутринта това беше втората най-търгувана акция на борсите в САЩ, като близо 142 милиона акции смениха собственика си.
Няколко анализатори на Wall Street заявиха, че очакват по-голям натиск върху акциите през следващите месеци, тъй като са изправени пред силна конкуренция от други автомобилни производители и по-слабо глобално търсене.
Най-малко четири брокерски компании намалиха ценовите си цели и прогнозите за печалбите във вторник, посочвайки липсата на доставки и решението на Tesla да предложи повече стимули на търсенето в Китай и САЩ, двата най-големи световни автомобилни пазара. „Търсенето като цяло започва малко да намалява за Tesla и компанията ще трябва да коригира и намали цените по-специално в Китай, който остава ключът към историята на растежа", каза анализаторът на Wedbush Securities Дан Айвс.
„Има толкова много неща, които работят срещу акциите. Единият очевидно е участието на Мъск в Twitter", каза Денис Дик, анализатор на пазарната структура и търговец в Triple D Trading. Пазарната стойност на Tesla е намаляла с около 400 милиарда долара, откакто главният изпълнителен директор Илон Мъск осигури финансиране за закупуването на компанията за социални медии Twitter. Част от този спад дойде от продажбата на акциите му, за да финансира сделката за 44 милиарда долара, като акциите също загубиха поради притесненията на инвеститорите, че Мъск е разсеян от компанията за социални медии. Със стойност от около 332 милиарда долара сега, Tesla все още е най-високо оценният производител на автомобили в света, въпреки че производството му е малка част от конкурентите като Toyota.
Tesla е доставила 405 278 автомобила през четвъртото тримесечие, което е по-малко от прогнозите на анализаторите за 431 117. За цялата 2022 г. доставките са нараснали с 40%, пропускайки годишната цел на Мъск от 50%.
Автомобилният производител също планира да пусне намален производствен график през януари за своя завод в Шанхай, като удължи и през 2023 г. намаленото производство, което започна през декември, съобщи Ройтерс.

Станете почитател на Класа