Маккарти е изправен пред дълга битка за председател на Конгреса

Маккарти е изправен пред дълга битка за председател на Конгреса
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.01.2023
  • Share:

В историческо закъснение лидерът на републиканците в Камарата на представителите (Конгреса) Кевин Маккарти беше изправен във вторник пред продължителна битка да си осигури поста на председател (спикър), като не успя да спечели първите три гласувания в деня на откриването на новия Конгрес.
Преди това при първите две гласувания, за да се определи следващият оратор, 19 републиканци се противопоставиха на Маккарти, оставяйки го с 15 гласа по-малко от 218, необходими за победа. При третото гласуване Маккарти загуби още един поддръжник, което засили опасенията, че няма да успее да обедини фракцията си.
В друг деморализиращ знак за новото републиканско мнозинство беше, че демократът Хаким Джефрис получи повече гласове от Маккарти на първите три гласувания.
Маккарти е първият от 100 години номиниран за спикър, който не успява да спечели първия вот за чукчето. Републикански политически консултант от Калифорния каза „за Маккарти това е най-унизителният ден в политическата му кариера", реплика, която беше подета във вестниците в родния щат на Маккарти.
Маккарти беше признал, че е малко вероятно да спечели поста на председател на първото гласуване, подготвяйки сцената за потенциално дълго забавяне, преди новите членове на Камарата да могат да положат клетва. Маккарти предположи, че е удобно да счупи рекорда за най-дългите избори за председател в историята, който възлиза на два месеца и 133 бюлетини. Това противопоставяне на гласовете е било през 1856 г., малко преди гражданската война в САЩ. „Може да имаме битка на пода. Но битката е за конференцията и страната и това е добре за мен", каза Маккарти пред репортери.
Във вторник вечерта Доналд Тръмп отказа да съобщи дали ще продължи да подкрепя Маккарти за спикър, като каза пред NBC News: „Ще видим какво ще се случи. Ще видим как ще се развие всичко."
„Приключихме с Кевин Маккарти", каза конгресменът от Вирджиния Боб Гуд пред CNN във вторник вечерта, твърдейки, че гласовете на републиканците срещу Маккарти само ще се увеличават в следващите кръгове на гласуване.
Вторият по ранг републиканец, представителят на Луизиана Стив Скализ, се смята за един потенциален компромисен избор, но досега той се фокусираше върху събирането на подкрепа зад Маккарти.

Станете почитател на Класа