Конгресът на САЩ не успя да избере председател. Камарата е парализирана

Конгресът на САЩ не успя да избере председател. Камарата е парализирана
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.01.2023
  • Share:

 

Лидерът на републиканците Кевин Маккарти претърпя още едно тежко поражение в сряда, тъй като загуби в шестия кръг на гласуването за избор на председател на Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес)

 

 

Лидерът на републиканците Кевин Маккарти претърпя още едно тежко поражение в сряда, тъй като загуби в шестия кръг на гласуването за избор на председател на Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес), съобщи CNN. 

Това е сериозен удар, който все повече застрашава кандидатурата му изасилва несигурността и относно това дали ще се появи кандидат като алтернатива.

Това продължава вече втори ден. 

Камарата гласува в сряда вечерта за отлагане до 5 часа в четвъртък, докато републиканците се борят да намерят път напред.

Мнозинството от Републиканската партия в Камарата на представителите се намира в спорна задънена улица на фона на опозицията срещу Маккарти от страна на група консерватори. Битката, която започна в първия ден от 118-ия конгрес, хвърли новото мнозинство на Републиканската партия в Камарата на представителите в хаос и подкопа дневния ред на партията.

Камарата ще продължи да бъде парализирана, докато това противопоставяне не бъде разрешено. 

Но в сряда имаше признаци, че преговорите напредват.

Маккарти каза преди закриването на Камарата, че все още няма сделка за прекратяване на безизходицата, но че има напредък.

Пречката пред Маккарти е, че той е изправен пред малка, но решителна група от твърдолинейни консерватори. Групата използва лостовете, които има в тънкото като бръснач републиканско мнозинство, за да издейства отстъпки, като заплашва да лиши лидера на републиканците от критично важни гласове.

Маккарти вече отстъпи пред редица техни искания, включително улесняване на свалянето на действащия председател, но не е ясно дали усилията му ще бъдат достатъчни.

Това е прецедент от век в Камарата. 

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа