Полковник от СБУ предупреди за заплаха за Украйна от север

Полковник от СБУ предупреди за заплаха за Украйна от север
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.01.2023
  • Share:

Украинският депутат и секретар на комисията на Върховната рада по въпросите на националната сигурност, отбраната и разузнаването, полковник от СБУ Роман Костенко е заявил, че руското дипломатическо направление и лично руският президент Владимир Путин работят за въвличането на Беларус във войната срещу Украйна, съобщава "УНИАН".

 

 

Според Костенко, дали президентът на Беларус Александър Лукашенко ще се съгласи, ще се разбере през пролетта. Полковникът подчертава, че всичко, което се случва в Беларус, е заплаха за Украйна. 

"Всичко, което сега се тренира там, може да бъде използвано срещу нас. Вече видяхме как завършиха ученията, които се провеждаха там. Руснаците постоянно използват Република Беларус.

- Сега Руската федерация и украинската армия се подготвят за пролетната кампания. Зимата въвежда своите корекции, сега е невъзможно да се провеждат стратегически настъпателни операции, има много фактори.

- Украйна подготвя резерви, а партньорите доставят оборудване. Основната ни задача е да удържим отбраната си, за да сме готови за пролетната кампания, в която ще се развият още по-силни действия с нови сили", смята полковникът от СБУ. 

Според Костенко руснаците ще се опитат да проведат стратегически операции. Освен това Руската федерация се опитва да въвлече Беларус във войната срещу Украйна. 

"Въпросът дали Беларус ще се включи във войната е актуален. В момента имаме информация, че там няма ударни сили и те не са готови, а политическата ситуация не го позволява.

- Лукашенко се опитва да остане настрана, да помага по някакъв начин, но не и да приложи пряко беларуските въоръжени сили. Има информация, че не всички беларуски военнослужещи подкрепят нахлуването в Украйна.

- Руското дипломатическо направление и лично Путин работят за въвличане на Беларус във войната, за да се укрепят и да споделят отговорността за войната.

- Дали Беларус ще влезе във войната, ще разберем в началото на пролетната кампания през март, април, когато руснаците ще са готови да се опитат да постигнат целите си. Те не смятат да слагат край на войната", заключава той. 

 

Станете почитател на Класа