Полша: Засега няма сделка за танковете за Украйна, но надеждата остава

Полша: Засега няма сделка за танковете за Украйна, но надеждата остава
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.01.2023
  • Share:

На срещата в германската военновъздушна база "Рамщайн" не е било взето решение за доставка на танкове "Леопард 2" в Украйна, заяви полският министър на отбраната.

 

Той добави, че въпреки това остава оптимистично настроен, че в крайна сметка опитите тези бойни машини да бъдат предоставени ще се увенчаят с успех, предаде Ройтерс.

"Надеждата произлиза от факта, че… министрите на отбраната на 15 страни се срещнахме в кулоарите на днешната конференция и разговаряхме по тази тема", заяви Мариуш Блашчак пред репортери в "Рамщайн". "Убеден съм, че сформирането на коалиция ще приключи с успех", добави той.

По думите на Блашчак Полша ще предостави на Украйна още съветски танкове Т-72 и машини на пехотата, но той не уточни какъв тип ще бъдат те. "Трябва да направим всичко, за да помогнем на Украйна, така че войната да не достигне до територията на страна от НАТО", добави Блашчак.

Германският министър на отбраната Борис Писториус днес отрече, че Берлин едностранно блокира изпращането на танкове "Леопард" в Украйна, но каза, че германското правителство е готово да ги изпрати бързо, ако бъде постигнат консенсус сред съюзниците.

Девет страни от НАТО вчера обещаха нова военна помощ на Украйна в съвместно изявление. "Западът трябва да остане обединен и да продължи да подкрепя Украйна с военна помощ", заяви естонският министър на отбраната Хано Певкур на пресконференция в Естония, в която участваха и неговият британски колега, както и други официални представители. "Украйна изпитва най-силна нужда от тежко въоръжение… Най-трудните битки предстоят", добави Певкур.

От съвместното изявление стана ясно и че Полша ще изпрати противовъздушни оръдия "Ес-60" със 70 000 боеприпаса и готова да дари рота танкове "Леопард 2", но изчаква сформирането на "по-широка коалиция" от донори на леопарди.

САЩ и Германия вчера се опитаха да разрешат спора за леопардите, тъй като германското правителство все още отказва да ги предостави на Украйна, но засега не се съобщава по темата да е бил постигнат напредък.

 
 

Станете почитател на Класа