Захарова: Действията на Запада водят до опасна ескалация в Украйна

Захарова: Действията на Запада водят до опасна ескалация в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.01.2023
  • Share:

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова осъди днешната конференция на контактната група за отбраната на Украйна във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия в изявление, публикувано в петък.

 

 

Захарова разкритикува САЩ за разрешаването на нов пакет от военна помощ от 2,5 милиарда долара за Украйна, както и решението на Обединеното кралство да предостави танкове на силите в Киев, съобщи news.bg.

Тя също така отбеляза готовността на Европейския съюз да подкрепи Украйна, като нарече всички горепосочени действия "открито провокативно подстрекаване от страна на Запада и увеличаване на залозите в конфликта, което неизбежно ще доведе до увеличаване на жертвите и опасна ескалация."

В петък, говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков заяви, че всякакви нови доставки на тежки оръжия от НАТО за Киев "няма да променят нищо" по отношение на постигането на целите на Русия в Украйна.

"Европейският съюз не е и не иска да стане страна в украинския конфликт", каза върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, получавайки награда от форума за нова икономика в Мадрид в петък.

"ЕС не участва в конфликта в Украйна", каза той. "Ние не сме от воюващите страни, не искаме да бъдем това." Въпреки това първият дипломат добави, че страните от ЕС помагат на Киев военно.

Борел коментира, че конфликтът в Украйна е започнал още през 2014 г.

Според него "до последния момент Европа се е опитвала да избегне война". Официалният представител отново повтори необходимостта от оказване на военна помощ на Киев.

 
 

Станете почитател на Класа