Руски генерал посочи голяма опасност за войските и призова: Това трябва да е основна цел

Руски генерал посочи голяма опасност за войските и призова: Това трябва да е основна цел
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.01.2023
  • Share:

Появата на германски танкове „Леопард” 2A6 в Украйна ще създаде доста сериозна заплаха за руските войски, но тези машини също имат уязвими места.

 

 

Това заяви в четвъртък бившият началник на Главното бронетанково управление на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Сергей Маев, предава "Фокус".

Най-уязвимите места на „Леопард” 2A6 са слабата защита на бордовете и горната полусфера”, посочи той.

Според него „Леопард” 2A6 е най-добрият танк в Европа и предоставянето му на Украйна е много сериозна заплаха и трябва да се търсят начини за справяне с тази много опасна машина.

Европейските страни обещаха повече от 50 германски танка на украинската армия, като се очаква те да бъдат доставени до пролетта.

Маев предположи, че на бойното поле „Леопард” 2A6 ще бъдат използвани в малки групи като ударно ядро ​​на атакуващите части.

Генералът също така смята, че „те трябва да бъдат унищожени, ако е възможно, на западните граници, при влизането им в Украйна”.

А ако се позволи на тези танкове да се доближат до фронтовата линия на разстояние 3-5 км, тогава трябва стават основни цели за руските оръжия, включително противотанкови ракети, изстрелвани от танкови оръдия.

Маев подчерта, че танковете „Леопард” 2A6 имат добри устройства за нощно виждане, така че трябва да бъдат блокирани по същия начин, както правят руските самолети, освобождавайки топлинни капани.

Що се отнася до по-слабо защитените бордове и горна полусфера на купола на танка, тези недостатъци трябва да се използват ефективно, като се атакува с баражен огън и удари отгоре.

Друг недостатък на „Леопард” 2А6, според генерала, е сравнително голямото тегло, надвишаващо 60 тона, което може да затрудни или забави германските танкове извън пътищата.

„Нито една бронирана машина, било то „Леопард”, „Ейбрамс” или други западни танкове, няма да може да устои на едновременни високоточни удари на нашите артилерийски системи, реактивни системи за залпов огън, противотанкови ракетни системи, удари от фронтовата, армейската и далечната авиация, т.е. комплексни огневи поражения”, заяви Маев.

 

Станете почитател на Класа