US генерал: Украйна може да спечели войната с Русия, но има проблем

US генерал: Украйна може да спечели войната с Русия, но има проблем
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.01.2023
  • Share:

Украйна може да спечели войната с Русия, която все още не разполага с необходимия брой войски за изпълнение на задачите си.

 

 

Това заяви в интервю за Wiener Zeitung бившият командир на американската армия в Европа генерал Марк Хертлинг. Той отбеляза и някои от проблемите, с които може да се сблъска украинската армия, пише УНИАН.

„Украйна може да спечели тази война. Разбира се, зависи от президента Володимир Зеленски и украинския народ да решат какво се смята за победа. Въпреки това, като външен наблюдател, аз определям победата като повторно завладяване на всички окупирани територии, включително Крим, “ каза Хертлинг.

Той отбеляза, че руските войски ще се опитат да укрепят своите способности за сметка на мобилизираните, но имат проблеми с обучението и оборудването на новите войници.

"Руската армия не обучава добре своите войници... По-нататъшните вълни на мобилизация определено могат да повлияят на ситуацията на бойното поле. Има една стара военна поговорка, че количеството има своето качество... Но дори Путин да получи 300 хиляди души, остава въпросът как тези нови войници ще бъдат обучени и екипирани да работят на фронтовата линия, но дори такава тълпа може да бъде огромна, последният път, когато видяхме това, беше в битките за Бахмут и Соледар“, каза Хертлинг.

Американският генерал също смята, че руските войници и офицери не са били добре подготвени за конфликт с висока интензивност и не са били в състояние да постигнат стратегически цели.

"Бил съм на много руски маневри и учения в мирно време и войниците не са готови за конфликт с висока интензивност, в който руската армия доктринално трябва да участва. Но най-важният опит, който придобих в това отношение, беше, когато имах работа с руснаците като главнокомандващ американската армия в Европа.

Начинът, по който руската армия е структурирана във всички рангове - от генерали до офицери и редници - не е в състояние да води сложен комбиниран бой и действайки на тактическо ниво, тъй като това би било необходимо за постигане на стратегически цели “, казва Хертлинг.

В същото време украинската армия също ще има проблеми. Сред тях Хертлинг изтъкна умората на войниците, които „са принудени да убиват почти без прекъсване“, а Украйна не може да намали натоварването на тези части и да намали броя на бойните мисии. „Не сме виждали такава комбинация от психологически и физически стрес при войниците от Втората световна война насам“, казва той.

"От руска страна има много мобилизирани войски, които да я подсилят. Ще бъде трудно за Украйна не само да подготви войските си, но и едновременно с това да интегрира много нови оръжейни системи, с които войниците не са запознати. Но добрата новина е, че украинската армия се оказа много способна в това отношение“, добави Хертлинг.

Говорейки за развитието на събитията през следващите месеци, генералът смята, че украинските войски ще се опитат да си върнат територии на югоизток, по-специално в Донбас, както и да блокират логистичните пътища на руснаците от Крим.

"Мисля, че ще видим настъпателни операции на югоизток и по-малки тактически сблъсъци в Донбас за връщане на територията. Но основните усилия вероятно ще бъдат насочени към блокиране на руските логистични потоци, идващи от Крим", каза Хертлинг.

Както УНИАН съобщи по-рано, американски и западни официални лица призовават Украйна да измести фокуса си от бруталните продължили месеци боеве в Бахмут към приоритизиране на потенциална офанзива на юг.

Не е ясно обаче дали президентът Володимир Зеленски е готов да се откаже от  Бахмут. Според източници на CNN президентът на Украйна смята, че запазването на Бахмут ще даде на страната по-голям шанс да си върне целия Донбас.

На свой ред генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заявява, че руският диктатор Владимир Путин готви нова офанзива във войната срещу Украйна. Столтенберг подчерта, че единственият път към траен мир е да се даде ясно да се разбере на Путин, че няма да спечели на бойното поле.

Междувременно Министерството на отбраната на Украйна отбелязва, че руските нашественици засилват натиска по Бахмутско и Угледарско направление. Там продължават тежките боеве. Противникът хвърля в битка значително количество личен състав, оръжия и военна техника, опитвайки се да пробие украинската отбрана, понася значителни загуби, но не се отказва от плановете си.

 

Станете почитател на Класа