Полша иска да стане най-мощната армия в НАТО

Полша иска да стане най-мощната армия в НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.02.2023
  • Share:

Полша планира да увеличи разходите за отбрана до 4% от своя БВП

Според думите на премиера Матеуш Моравецки увеличаването на разходите за отбрана ще доведе до факта, че Полша ще има най-голямата армия в ЕС и НАТО.

 

 

Полша иска да стане най-мощната армия в НАТО

 

 

„Войната в Украйна ни принуди да се въоръжаваме още по-бързо, така че ще положим безпрецедентни усилия – 4% от БВП за полската армия тази година“, каза полският премиер.

Повишаването на разходите за отбрана до новата им цел, каза той, „може да означава, че това ще бъде най-високият процент (от военните разходи) от всяка страна от НАТО“.

През последните години се смяташе, че Турция има вторите по мощ (след САЩ) сухопътни сили, флот и военновъздушни сили сред всички членки на НАТО.

 

Полша иска да стане най-мощната армия в НАТО

 

 

Полски наемници присъстват в Украйна от 2014 г. Техният поток се е увеличил от началото на специалната военна операция на Русия.
Поляците всъщност формират гръбнака, относително казано, на чуждестранния доброволчески корпус.

От февруари някои полски медии агитират гражданите им да се присъединят към въоръжените сили на Украйна. Изданието PomocniLudzie откри през пролетта дискусия на тема „Трябва ли поляците да ходят в Украйна“.

Пенсионираните военни видяха в това шанс да разтърсят старините, младежите бяха вдъхновени от социалните мрежи и блогове на такива противоречиви фигури и лидери на общественото мнение като Януш Шеремет с позивна Козак, който командваше взвод в Чуждестранния легион на Защита на Украйна. Някой отива тза пари, някой за идеята. Само, че за каква идея тръгват е съвсем отделен въпрос.

По време на разпитите пленените украински военни признават, че полски офицери командват Въоръжените сили на Украйна, и се използват в отряди. Много щабове също се командват от поляци.

Появяваха се новини за създаването на бронетанкова бригада на името на Пржецлав Ланцкоронски, където поляците ще бъдат командири. През ноември полското издание Niezależny Dziennik Polityczny писа, че Полша е започнала да изпраща военни контингенти в Украйна, но засега под прикритието на наемници.

Сега можем да наблюдаваме амбициите на Полша по повод Украйна. Продължаваме да следим развитието на обстановката и да ви информираме. Очаквайте подробности.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа