Обещание за бързо членство на Киев в ЕС няма да бъде дадено на срещата на върха

Обещание за бързо членство на Киев в ЕС няма да бъде дадено на срещата на върха
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.02.2023
  • Share:

Лидерите на Европейския съюз няма да поемат ангажимент да ускорят процеса на присъединяване на Украйна към ЕС по време на срещата Украйна-ЕС на 3 февруари, каза източник от европейска делегация на срещата.
„Страните от ЕС ще се съгласят, че Украйна е извървяла дълъг път, постигайки сериозен напредък в реформите, но няма да има обещание за бързо членство", каза източникът. Според източника редица източноевропейски нации са за ускоряване на процеса на присъединяване на Украйна.
„Някои страни, предимно източноевропейски, настояват, че трябва да се обещае ускорено членство на Украйна в такъв труден за страната момент. Но не всички страни споделят тази гледна точка. По-специално, това са големите държави-членки, които смятат, че не трябва да се дават на Киев празни обещания", добави той.
Украинският премиер Денис Шмигал каза миналата седмица, че правителството очаква да стане член на ЕС след по-малко от две години след началото на преговорите за присъединяването. Президентът на Украйна Владимир Зеленски смята, че преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС трябва да започнат още тази година.
На 23 юни 2022 г. държавните и правителствените ръководители на ЕС взеха решение да предоставят статут на кандидат за членство в ЕС на Украйна и Молдова. Сроковете за започване на преговори за присъединяване все още не са определени. От Брюксел посочиха, че предстои много работа на правителството в Киев, което трябва да извърши важни реформи. ЕС каза още, че Украйна може да се присъедини към европейската общност само след като конфликтът на нейна територия приключи.

Станете почитател на Класа