Новата австралийска банкнота от 5 долара не ще включва лика на крал Чарлз

Новата австралийска банкнота от 5 долара не ще включва лика на крал Чарлз
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.02.2023
  • Share:

Крал Чарлз III няма да присъства на австралийската банкнота от 5 долара след решение на Резервната банка „да замени портрета на кралица Елизабет II с дизайн, който почита културата и историята на първите австралийци", като австралийското правителство подкрепя решението. Тъй като това се противопоставя на традицията държавният глава на Австралия да присъства на купюрата, която е най-широко използваната банкнота в Австралия, вече настана ожесточен дебат.
Лидерът на австралийската опозиция, Питър Дътън, каза „Министър-председателят Антъни Албанезе е имал централно значение за да не се постави крал Чарлз на банкнотата и следва да отговаря за това. Мисля, че това е още една атака срещу нашите системи, нашето общество и нашите институции".
Австралийската монархическа лига също обвини Албанезе – който е отдавнашен привърженик на това Австралия да стане република – в погазване на австралийската демокрация. „Това на практика е неокомунизъм в действие", каза Филип Бенуел, председател на лигата.
От друга страна, австралийският сенатор от партията на Зелените, Лидия Торп, нарече промяната „Огромна победа за обикновените хора, хората от Първите нации, които се борят за деколонизиране на тази страна".
Австралийският ковчежник Джим Чалмърс каза пред репортери, че промяната на банкнотата от 5 долара е правилното решение. „Това е добра възможност да постигнем добър баланс между монарха на монетите и дизайна на първите нации върху банкнотата", каза той.
Председателят на Движението за австралийска република Крейг Фостър каза, че австралийците трябва да виждат себе си само в национални символи. „Да мислим, че неизбран крал трябва да бъде на нашата валута вместо лидери и старейшини на Първите нации и видни австралийци, вече не е оправдано в момент на казване на истината", каза той.
Според проучване през октомври на Sydney Morning Herald 43% от гласоподавателите предпочитат банкнотата от 5 долара да изобразява австралиец, а 34% казват, че крал Чарлз е техният избор.
След смъртта на кралицата дългосрочният дебат за това дали Австралия трябва да стане република се разпали отново, като лидерът на Зелените Адам Банд използва съболезнователното си съобщение за смъртта на кралицата, за да прокара каузата.
През 1999 г. Австралия проведе референдум дали Австралия да стане република, който в крайна сметка гласува с отрицание. Промяната на банкнотата от 5 долара идва, тъй като се очаква Австралия да гласува на друг референдум до края на годината – за признаване на австралийците от първите нации в конституцията и закрепване на гласа на местното население в парламента.
Говорител на Австралийската резервна банка каза, че тя „има горда история на разпознаване на културата и историята на първите австралийци, включително върху банкнотите на Австралия и ще се консултира относно дизайна. Другата страна на банкнотата от 5 долара ще продължи да изобразява австралийския парламент".

Станете почитател на Класа