Сменят министъра на отбраната на Украйна заради корупционен скандал

Сменят министъра на отбраната на Украйна заради корупционен скандал
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.02.2023
  • Share:

Въпреки скандала Зеленски нямал намерение да свали доверието си от Резников. Обсъждало се да му бъде даден поста министър на правосъдието вместо сегашния Денис Малуски, който може да стане посланик в европейска държава

 

 

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников ще бъде отстранен следващата седмица, но няма да бъде изваден от екипа на президента Володимир Зеленски.

Резников ще бъде заменен от ръководителя на украинското разузнаване Кирил Буданов, съобщава весник "Украинская правда", като се позова на източници от президентската канцелария и кабинета на министрите.

Резников имаше водеща роля в преговорите със Запада за военна помощ, но дейността му бе поставена под съмнение след публичен скандал. Ръководеното от него министерството му беше обвинено, че купува храна за армията на изкуствено завишени цени. Един от заместниците му беше принуден да подаде оставка и впоследствие беше арестуван.

Въпреки скандала украинският президент няма намерение да свали доверието си от Резников, твърдят от Киев. Обсъжда се да му бъде даден поста министър на правосъдието вместо сегашния правосъден министър Денис Малуски, който може да стане посланик на Украйна в европейска държава. "Никой не се съмнява, че той (Резников) трябва да остане в отбора", казват източниците изданието, цитирано и от УНИАН.

Според източниците Буданов обаче не желае да оглави военното ведомство.

"За Кирил е много трудно да напусне разузнаването, той не иска да отиде в МО, защото разбира, че това е огромна бюрократична машина. Но нямаме време да го обмислим", обяснява източник от средите на правоприлагащите органи.

Самият Резников коментира, че "не е ставало дума, че трябва да прекрати дейността си на този пост".

"Всеки чиновник трябва да осъзнае, че не е на поста си за цял живот. Той трябва да започне една фаза и да я завърши. Така че съм готов за всяко развитие. Не се срамувам от това, което съм направил. Със сигурност ще имам какво да покажа за това, което съм направил. А за останалото ще видим", казва той.

През януари медиите съобщиха, че Министерството на отбраната е закупило хранителни продукти на завишени цени за военните чрез частна фирма. Олексий Резников отрече, че доставката на храни за военните е ставала на по-високи цени. Започва разследване и зам.-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов написа оставката си, а военният министър подкрепи решението му, защото така ще бъде възстановено доверието на обществото и международните партньори.

Олексий Резников играеше водеща роля в управлението при отпора на руската агресия и при преговорите със Запада за военна помощ. За последно той бе във Франция, за да сключи сделка за закупуване на допълнителни радари за противовъздушна отбрана MG-200, които според него "значително ще увеличат капацитета на въоръжените сили за откриване на въздушни цели, включително крилати и балистични ракети, както и безпилотни летателни апарати от различен тип".

На 3 февруари става ясно, че служители на МО са хванати да присвояват пари по време на строежа на казармите.

Освен това изпълняващият длъжността началник на отдел "Военно-техническа политика, въоръжение и развитие на военното оборудване" в МО Александър Лиев подаде оставка.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа