RND: Новите санкции срещу Русия заплашват Германия с ръст на цените на дизела

RND: Новите санкции срещу Русия заплашват Германия с ръст на цените на дизела
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.02.2023
  • Share:

С новите ограничения — този път спрямо петролните продукти от Русия — трябва да очакваме последствия за Германия, пише RND. Не е изключено поскъпване на дизеловото гориво по бензиностанциите в страната. Междувременно икономисти предполагат, че руските петролни продукти ще намерят заобиколни пътища към пазарите, подобно на руския петрол, и затова Европа не може да се страхува от значителен недостиг на дизел.

 

 

RND: Новите санкции срещу Русия заплашват Германия с ръст на цените на дизела

 

 

Ще скочат ли цените на дизела? Това не може да се изключи, подчертава RND. Базираният в Дюселдорф енергиен експерт Йенс Зюдекум заяви: «Не мисля, че ще видим скокове на цените.» Според него следващата фаза на ембаргото е обявена отдавна.

„През последните седмици и месеци видяхме истинска треска в закупуването в такива важни пристанища като Ротердам, Антверпен или Амстердам“, казва икономистът.

„Това означава, че и преди ембаргото се купуваше това, което можеше да се купи. Складовете за дизелово гориво са запълнени до краен предел. Това ще ограничи покачването на цените.”

Междувременно Томас Паулс от Института по германска икономика отбелязва, че в момента дизеловото гориво е дефицитно на световния пазар.

Ако ЕС вече не го купува от Русия, горивото ще трябва да се доставя отдалеч, като Саудитска Арабия. Капацитетът на специалните кораби е ограничен, маршрутите са по-дълги, съответно транспортът е по-скъп, пише изданието.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа