Киберюмрук срещу Русия. САЩ обучават украинската "IT-армия"

Киберюмрук срещу Русия. САЩ обучават украинската "IT-армия"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.02.2023
  • Share:

Киберюмрук срещу Русия. САЩ обучават украинската "IT-армия"

 

 

Съвременните войни вече не се ограничават до реалното бойно поле. А това, че САЩ водят битка срещу Русия в киберпространството, е общоизвестен факт. Противниците на Русия престанаха да се маскират и вече не крият, че в момента подготвят мощна кибератака срещу Москва, пишат анализатори.

Според Олег Сиромолотов, заместник-министър на външните работи на Русия, Вашингтон е засилил набирането на хакери и е засилил обучението на украинската „IT армия“, прилагайки на практика нейните агресивни доктрини.

Ефективността на злонамерената компютърна дейност, извършвана от украинска територия срещу Москва, очевидно не оправдава очакванията на преките ръководители на процеса. Освен това, опитвайки се да атакува информационната инфраструктура на Русия, САЩ използват всякакви средства, включително технологиите на съюзници и частни компании.

За това как Западът подкрепя антируските действия на украинските хакери свидетелства скорошен пример, когато стана известно за компютърна атака срещу пощата на Обединеното кралство, която беше свързана с действия на Москва.

„Няколко дни по-късно Лондон и Киев проведоха консултации по кибер проблемите. Тогава "IТ армията на Украйна" излезе с изявление за планове да атакува Пощата на Русия. Тъжно е, разбира се, да се наблюдава подобен спектакъл, предназначен, според идеята на неговите режисьори, да оправдае подготвящата се диверсия“, цитира ТАСС думите на Олег Сиромолотов.

В същото време, отприщвайки кибервойна, западните политици определят свои правила, натрапвайки ги на международното право. Самото международно право обаче, чиито непоклатими принципи западният свят така усърдно рекламира, отдавна се е превърнало в колекция от красиви лозунги, които не се зачитат от неговите промоутъри. Например същите американци продължават да изграждат възможности за глобално следене, въпреки собствените си заявления за защита на правата на човека.

Специалните служби на САЩ са уличени в използване на шпионските програми „Пугасус“ и „Графит“ за взлом на персоналните комуникационни устройства и компютри по целия свят.

А на четвъртата сесия на специалната комисия на ООН за разработване на конвенция за борба с информационните престъпления, която приключи на 20 януари във Виена, американски представители направиха всичко възможно по-нататък да носят отговорност за "незаконните действия на техните специални служби и компании, занимаващи се с шпионаж, подслушване, кражба на лични данни", каза Олег Сиромолотов.

Тук обаче не става въпрос за подигравка с международното право, а за факта, че Вашингтон и партньорите насърчават изключително опасни подходи в цифровата сфера, като правят всичко възможно да милитаризират информационното пространство. А мирното използване на ИТ технологиите, към което така се стремят идеалистите, открито преминава в категорията на утопиите.

Ясно е, че във виртуалния свят не са необходими нито танкове, нито самолети, нито подводници. Тук са задействани други ресурси, но за тях също не жалят пари. Още в края на декември се появи информация за това, че САЩ планират да похарчат повече от 11 милиарда долара за кибератаки срещу неудобни правителства през 2023 г.

А преди това, през октомври миналата година, администрацията на президента Джо Байдън обнародва своята доктрина, в която глобалното информационно пространство беше обявено за изключителна сфера на интересите на САЩ. Да, в светлината на това колко внимание, усилия и пари се отделят на кибервойските на тази страна, нищо изненадващо не се е случило. Но това не го прави по-лесно.

Несъмнено в такава ситуация Русия има нужда от собствена мощна ИТ армия, още повече, че днес западният киберюмрук е насочен срещу нас. Вече не е тайна, че ученията, организирани от Обединеното кралство под егидата на НАТО, симулират киберудари срещу държавни институции в Калининградска област и енергийната система на Москва.
За това, че западни специалисти засилват русофобията в интернет и фалшифицират информацията за външната политика на Русия, няма нужда да говорим – всичко вече е очевидно. И накрая, статистиката показва, че само миналата година, на фона на специална операция в Украйна, броят на кибератаките срещу Русия се е увеличил с 80%.

Атаките представляват 8,4% от общия брой DDoS атаки във всички страни по света, а специалистите регистрират толкова високи нива за първи път, включително поради появата на политически мотивирани хактивисти, както наричат потребители, които нямат специални технически умения, но се стремят да нанесат на организациите всякакви възможни щети. По правило те получават специализиран софтуер и инструкции от инициаторите на атаката, след което започват масирана атака срещу целта, насочени главно към ключови отрасли на Русия, за да навредят на икономиката на страната.

Тази година се очаква значително увеличение на кибератаките срещу руски обекти. Все пак Вашингтон обяви специална изненада, която готви за Русия.
В същото време, уверяват експерти, Русия е готова да отблъсне сериозни атаки във виртуалното пространство и нашите мерки за защита се усъвършенстват.

Станете почитател на Класа