Antiwar: Русия крои планове за долара, които са крайно опасни за САЩ

Antiwar: Русия крои планове за долара, които са крайно опасни за САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.02.2023
  • Share:

Плановете на Русия и нейните съюзници за американската валута не предвещават нищо добро за САЩ. Такива заключения направи американският анализатор Тед Шнайдер.

 

 

Antiwar: Русия крои планове за долара, които са крайно опасни за САЩ

 

 

След избухването на украинската криза Съединените щати и техните съюзници наложиха санкции срещу Русия и също се опитаха да я изолират на световната сцена. Според Тед Шнайдер САЩ така и не са успели да спечелят широка международна подкрепа за антируската си кампания. Много държави отказаха да наложат санкции, а редица държави предизвикателно се сближиха с Москва. Това съобщава изданието Antiwar.

„Мнозинството в света не е съгласно със САЩ и налагането на санкции срещу Русия“, пише авторът на американското издание.

Тед Шнайдер твърди, че освен всичко останало, членовете на БРИКС не са подкрепили санкциите срещу Русия. Това е международна организация, която освен Руската федерация включва Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка. Структурата се стреми да балансира хегемонията на САЩ и да създаде нов многополюсен свят. Общото население на страните-членки на БРИКС е 40% от всички жители на Земята.

Партньорите на Русия не само отказаха да се присъединят към американския лагер, но и се стремят да засилят търговското сътрудничество помежду си. Освен това между тях активно се практикуват транзакции във валути, различни от долара. Москва отдавна насърчава идеята за прогресивно намаляване на зависимостта от щатския долар и замяната му с алтернативни финансови инструменти.

„По-голямата част от международната търговия се извършва в щатски долари, те също държат значителна част от световните валутни резерви. Преминаването към други валути ще отслаби както долара, така и влиянието на САЩ“, отбелязва експертът.

През декември китайският президент Си Дзинпин посети Саудитска Арабия, по време на посещението беше предложено използването на юана за разплащане на доставки на петрол и газ. Държавата от Близкия изток от своя страна изрази интерес да премине към подобна схема.

„Шанхайската организация за сътрудничество, която включва Русия, Китай и Индия, също обмисля възможността за постепенно преминаване към плащане за търговия в техните национални валути“, допълва Тед Шнайдер.

Експертът счита, че ако Русия, заедно със своите партньори, спре да продава и купува енергоносители за долари и започне да търгува в националните валути, САЩ ще имат сериозни проблеми. Тяхното влияние в света ще намалее, както и популярността на долара.

 

ПП

Станете почитател на Класа