„Война е“. Украйна оправдава атаки над руска територия

„Война е“.  Украйна оправдава атаки над руска територия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.02.2023
  • Share:

Украинското правителство смята, че е оправдано да атакува цели в Русия в рамките на отбранителната война срещу Москва. Това заяви ръководителят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов в интервю за Ройтерс в Киев.

 

 

„Да кажем, че в Русия има определен момент, в който знаем със сигурност, че дадено устройство изстрелва ракети по нашите деца. Трябва ли тихо да наблюдаваме тази точка и да си затваряме очите - или да я унищожим, ако имаме възможност?", попита Данилов в интервюто. Неговият отговор: „Ако има устройство, което причинява разрушения в нашата страна... трябва да унищожим тези устройства. Това е война“.

Освен това, казва той, Украйна очаква, че руската офанзива, която се очаква скоро, ще засегне областите Харков на североизток и Запорожие на юг. Русия ще се постарае да покаже резултати около първата годишнина от войната на 24 февруари, твърди Данилов.

„Те трябва да имат какво да покажат на народа си и имат голямо желание да направят нещо голямо от тяхна гледна точка до тази дата", каза Данилов. „Колко успешни ще бъдат те, зависи от нас“.Данилов се отнася скептично към предположенията на други украински служители, че Москва може да планира нападение срещу Северозападна Украйна и от територията на своя съюзник Беларус.„Съмнително е, че те ще дойдат от тази посока", защото „там явно няма достатъчно войски".

Данилов обясни, че пред лицето на руската офанзива Киев се нуждае преди всичко от тежки танкове и артилерийски снаряди с калибър 155 милиметра. „Много неща зависят от доставките на снаряди", казва той. „Защото, ако имате оръжия, но нямате с какво да стреляте, това е предизвикателство“. 

Зеленски благодари на Германия за подкрепата

За украинския президент Володимир Зеленски посещението на германския министър на отбраната Борис Писториус е „сигнал за подкрепа на Украйна". Страната му е „благодарна за неотдавнашните решения, за всички решения", се казва в изявление на президентската канцелария на Зеленски.

Ден по-рано Борис Писториус заяви при изненадващо посещение в Киев, че Украйна ще получи повече от 100 основни бойни танка от по-стария тип Leopard 1A5 от група от няколко европейски държави.  Най-малко три батальона трябва да бъдат оборудвани с тях до първото или второто тримесечие на 2024 г., заяви политикът от социалдемократите във вторник по време на посещение в Киев. 

 

 

Станете почитател на Класа