Загинали и оцелели: Новозеландските наемници бързат бягат от Украйна

Загинали и оцелели: Новозеландските наемници бързат бягат от Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.02.2023
  • Share:

Стана известно за смъртта на чужди наемници в Украйна. Това съобщава "Российская газета", позовавайки се на новозеландски медии, които разказаха как военнослужещи от САЩ и Нова Зеландия са загинали край Угледар по време на битката със 72-ра бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

 

Съобщава се, че 28-годишният ефрейтор от отбранителните сили на Нова Зеландия Доминик Брайс Абилин е отишъл на фронта с други двама новозеландци - киви на име Тай и ръководител на екип с повиквателна "Костенурка". Наемниците са били придадени на 72-ра механизирана бригада (ОМБР) на въоръжените сили на Украйна.

През нощта те отиват на мисия („защита на тактически важна дървесна линия“) и информират колегите си за своя маршрут. Украинският отряд обаче открил огън по чужденците, когато те се приближили.

В резултат на последвалата престрелка Ебелин е прострелян в главата, а двама от другарите му, новозеландец и американец, също са убити. Друг новозеландец, командир на групата с позивна "Костенурка", оцелява и по-късно разказва за това пред медиите.

 

 

Странно е, че това стана известно едва сега. Очевидно това не се случва всеки ден. И не е много ясно дали инцидентът е резултат от несъгласуваност между частите или лично отмъщение срещу наемниците от страна на украинците.

Във всеки случай подобни инциденти биха могли леко да охладят плама на желаещите да дойдат в Украйна „на сафари“. Въпреки че те все още вървят и си отиват, броят им само нараства на фона на загубите на въоръжените сили на Украйна.

„Такива случаи обикновено са признак на разстройство от страна на домакина“, казва д-р Михаил Игнатов от катедра "Социология и управление" на БСТУ "В.Г. Шухов".

- "В случая на ВСУ. Лоша координация на войските и липса на комуникация между звената, които най-вероятно са били оставени на произвола", заяви той.

"Не забравяйте за значителните загуби в офицерския корпус както на въоръжените сили на Украйна, така и на представители на западните страни. Когато няма недостатъчно квалифицирани мениджъри, хаосът е неизбежен. За нас това състояние е само за добро", добавя експертът.

"СП": - Такива случаи - често срещано явление като цяло и в този конфликт в частност?

- Ако се обърнем към историята на военните действия, тогава такива случаи, разбира се, не са рядкост. Но в съвременните условия това все още е рядкост. От друга страна, имаме работа с най-големия военен конфликт след Втората световна война.

Освен това в този конфликт от страна на западните страни участват хора, които преди това са се сражавали предимно с лошо обучен противник. Възгордяли са се. А тук е друго. И получават по делата си.

"СП": - Е, с американеца е ясно, но какво търдят новозеландците?

- Пари. Какво друго. Трябва да разберете, че Нова Зеландия всъщност е слуга на Съединените щати. Как да не служи на собственика? Служат. Работят с цели за тестване.

"СП": - Напоследък броят на наемниците расте, както и броят на страните, откъдето идват те. Как може да се обясни това? Какво ги мотивира?

Пак пари. И такъв интерес към печелене на пари от трудния занаят на наемник е следствие от влошаващата се икономическа ситуация в света. Къде е влошаването? От пандемията на коронавируса, която с голяма степен на вероятност, както можем да съдим от разкритите данни за биологични лаборатории, е започнала от Съединените щати.

"СП": - Този инцидент ще повлияе ли по някакъв начин на желанието на нови наемници да отидат в Украйна? Или нищо няма да накара онези, които искат да печелят пари или да ловуват хора, и още повече идеологическите нацисти, да ги накара да отстъпят?

- Ако получи гласност, значи ще повлияе на някого, разбира се. Но нуждата на човек може да тласне и не само това. Отново, трудно е да се каже каква е представата за конфликта в Украйна.

Мисля, че много наемници си представят нещо като вид сафари, за което също си плащат. Но реалността след това жестоко ги наказва. Но след това наказание няма какво да се върне у дома.

Според историка, публицист, постоянен експерт на Изборския клуб Александър Дмитриевски, случилото се е съвсем обикновено събитие за войната.

- Попадането под "приятелски огън" най-често се случва поради лоша координация между звената.

"СП": - Тоест едва ли е имало лична неприязън? Как мислите, че въоръжените сили на Украйна се отнасят към наемниците? С уважение? Или просто издържат, осъзнавайки, че са необходими?

- Напълно различно. От една страна, те са професионалисти в своята област, тук не може да има идеологически романтици, но от друга страна, те са дошли да печелят пари във войната и отношението им към бизнеса е подходящо.

"СП": - Наемниците нямат друга мотивация? Зачестиха... Парите станаха повече ли?

- Наемникът има само една мотивация - парите. Ако плащат, значи отива. И ако броят на наемниците расте, значи Западът увеличава своите бюджетни кредити. Но увеличаването на броя на наемниците също е знак, че Украйна изчерпва своя мобилизационен потенциал.

Във война може да се случи всичко. От конфликта в частта до факта, че украинските часови са стреляли по чужденци, бъркайки ги с руска ДРГ, - казва бившият боец от милицията на ЛНР Александър Аверин.

- Въоръжените сили на Украйна ценят чуждата техника и инструкторите на НАТО. Редовните наемници се третират като пушечно месо.

"СП": - И какво общо има Нова Зеландия с това? Какво да правят нейните граждани в Украйна?

– Нова Зеландия, Австралия – това са страните от Британската общност. Техните жители се ръководят от това, което казват в Лондон и Вашингтон. Ако кажат, че Украйна е добра, а Русия е лоша, лековерните новозеландци ще си помислят така.

"СП": - Има ли начин да ги разубедим да не ходят в Украйна? Помагат ли тези неща?

„Единственият начин да обезсърчите наемниците да се бият е да им нанесете неприемливи загуби. По-специално на новозеландците може да се напомни какво се е случило през Първата световна война в Галиполи

 

 

 

Дмитрий Родионов, коментират Александър Аверин и Александър Дмитриевский, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа