Кошмарът не спира: Жертвите в Турция вече станаха 13 000

Кошмарът не спира: Жертвите в Турция вече станаха 13 000
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.02.2023
  • Share:

Надеждите за намиране на оцелели гаснат в третия ден след опустошителното земетресение в Турция и Сирия, докато неистовите усилия на спасителите да открият признаци живот сред руините продължават, предаде Асошиейтед прес. Потвърденият брой на загиналите в двете държави вече надхвърля 12 500 души, а се очаква при актуализирането на данните в сряда сутринта да бъде посочена и цифрата 13 000.

 

 

В някои случаи спасителите екипи използват багери, а в други предпазливо разместват отломките в търсене на оцелели или загинали. На фона на хилядите срутени сгради, е трудно да се каже колко хора все още може да са под развалините. Спасителни екипи от повече от над 24 страни са се присъединили към местните десетки хиляди спасители, а обещания за помощ бяха изпратени от цял свят.

Мащабът на разрушенията от земетресението с магнитуд 7,8 и неговите мощни вторични трусове обаче е толкова голям и обхваща толкова отдалечени райони, като например изолираните от продължаващата гражданска война в Сирия, че много от пострадалите все още чакат помощ.

Експерти твърдят, че прозорецът за оцеляване на хората, попаднали в капана на развалини от срутилите се сгради или които по друга причина нямат достъп до вода, храна, медицинска помощ и пр., се затваря бързо. В същото време те казват, че е твърде рано да се изоставя надеждата за намиране на още оцелели.

"Първите 72 часа се смятат за критични, тъй като състоянието на хората, които са затиснати или ранени може бързо да се влоши и да стане фатално, ако не са спасени и не им се окаже медицинска помощ", коментира пред АП Стивън Годби, експерт по природни бедствия в университета Нотингам Трент в Англия.

Агенцията по управление на бедствия в Турция обяви в сряда, че открити тела на загинали при земетресението, които не могат да бъдат идентифицирани, ще бъдат погребани в рамките на пет дни, съгласно ислямските ритуали, които повеляват погребението да е възможно най-скоро след смъртта на даден човек. На неидентифицираните жертви ще бъдат взети пръстови отпечатъци, ДНК тестове и ще бъдат снимани за бъдеща идентификация.

 

Десетки хора са се събрали пред моргата към държавната болница в Диарбекир, Турция, в опит да получат информация за съдбата на свои близки

 

В турския град Малатия телата бяха подредени едно до друго на земята, покрити с одеяла, докато спасителите чакаха погребалните автомобили да ги вземат, разказва бившият журналист Озел Пайкал, който участва в спасителните операции. Според него причина за смъртта на част от жертвите е измръзване, тъй като температурите са паднали до минус 6 градуса.

"От днес нататък няма надежда за Малатия. Никой няма да излезе жив изпод развалините", казва Пайкал и допълва, че затворените пътища и щетите от земетресенията затрудняват достъпа до райони, където е нужна помощ.

В същото време студът пречи на спасителите, които вече са на място, включително на доброволците. "Ръцете ни са вкочанени, не можем да хванем нищо. Нужни са машини", обяснява Пайкал.

"Ние сме под снега, без дом, без нищо, а тук няма никого", каза Мурат Алинак, чийто дом в Малатия се срути и роднините му са в неизвестност. "Какво да правя, къде да отида?", пита той, цитиран от кореспондент на АП.

Някои райони на Турция са без гориво и електричество. Хората неистово ровят сред развалините в отчаян опита да намерят оцелели.

Станете почитател на Класа