Украйна губи "третия стълб" на отбраната в Донбас

Украйна губи "третия стълб" на отбраната в Донбас
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.02.2023
  • Share:

Руската армия зае изгодни позиции в района на Северск в ДНР, който става все по-важен. Според някои доклади в близко бъдеще този град ще бъде в епицентъра на военните действия. Защо му е отредена ролята на „третия стълб“ на отбраната на ВСУ и как могат да се развият по-нататъшните събития, ако руските въоръжени сили успеят?

 

В понеделник пенсионираният подполковник от Народната милиция на ЛНР Андрей Марочко заяви, че части на въоръжените сили са заели изгодни линии и позиции близо до град Северск в ДНР. Той отбеляза, че позицията на ВСУ в района на Северск се е влошила значително през изминалия уикенд.

В същото време руските военни, благодарение на своите позиции, могат да контролират нови територии, повишавайки ефективността на ударите срещу ВСУ. Подполковникът добави, че украинското командване е принудено да увеличи доставките както на жива сила, така и на въоръжение в това направление.

Освен това Марочко съобщи, че украински военнослужещи дезертират близо до град Кременная в ЛНР, където в момента руските сили са в настъпление. Нашите военни, според него, отбелязват ниско ниво на морално-психологическо състояние в редиците на ВСУ в Кременското направление.

Подполковникът уточни още, че част от военнослужещите не оказват съществена съпротива и напускат позициите си. Националистическите части, разгърнати от ВСУ за сдържане на собствените си войски, не могат да изпълнят задачата, добави той.

Северск става все по-важен. Това е продиктувано от географското положение на града, който заедно със Соледар и Артьомовск представлява „трите стълба” на отбранителната линия на противника в Донбас.

Съдбата на Соледар е известна: въпреки че врагът се опитваше да твърди обратното, в крайна сметка украинската страна призна загубата на града. Боевете за Артьомовск продължават. Там ВСУ търпят толкова колосални загуби, че западната преса вече се умори да пише за това. Сега е време за освобождението на Северск.

 

 

„Северск е сравнително малък град, който заема доминираща позиция по отношение на ландшафта. Той е от стратегическо значение. Факт е, че сега се водят активни боеве по отбранителната линия на ВСУ Северск–Соледар–Артьомовск. Соледар вече е пробит, съдбата на Артьомовск трябва да бъде решена скоро, Северск ще бъде следващият на опашката “, каза Родион Мирошник, бивш посланик на ЛНР в Русия.

„Самото селище е под украински контрол почти половин година. Това води до постоянен обстрел на Лисичанск, Северодонецк, Кременная и Рубежно. Не е възможно тези градове да бъдат възстановени. Съдбата на цялата агломерация зависи от това кой контролира Северск“, обясни събеседникът.

„Фактът, че сме заели изгодни линии, ни позволява да разглеждаме случващото се като подготовка за потенциално настъпление. Имаме необходимите сили. И следващият по пътя трябва да бъде Красни Лиман“, добави бившият дипломат. „Едва след превземането на тези градове ще може да се каже, че отбранителната линия Северск–Соледар–Артьомовск е премината. Тогава ще бъде възможно да се принудят ВСУ да се оттеглят към следващата линия на отбрана, която, както изглежда, ще се състои в района на Славянск, Краматорск и Дружковка “, твърди той.

„Наблюдаваме също, че ВСУ започнаха да дезертират в района на Кременная. На първо място, това се дължи на сериозни загуби от тяхна страна. Освен това мотивацията на войските там е на практика нулева. Всички разбират, че имаме предимство, а те просто са изпратени на заколение. И за да спаси живота си, врагът просто дезертира“, завърши Мирошник.

Като цяло сега щурмовите формирования се движат на север в посока Раздоловка, Закатное, по магистралата Соледар-Северск. Това стана възможно, след като руските войски превзеха Соледар и околните села, в частност Сакко и Ванцети, Николаевка, посочи Борис Рожин, експерт от Центъра за военно-политическа журналистика.

„Ако напреднете в тази посока, можете да изтеглите артилерия и да започнете да покривате пътя Красни Лиман-Северск, по който се снабдява цялата Северска групировка на противника. В този случай в оперативно обкръжение попадат не само Северск, но и Веселое, Спорное, Верхнекаменское, селища, за които се водеха боеве месеци наред“, обясни той.

„Проблемът за врага е, че ако нашите войски блокират пътя им, тогава задържането на тези села е безсмислено. Между другото, това беше причината ВСУ да изоставят позициите си в Белогоровка край Лисичанск “, каза Рожин.

Освен това руските войски настъпват към пътя за Красни Лиман от север. „Нашите войски все още напредват по северния бряг на Северски Донец в гориста местност край Днепър. По този начин, от една страна, има възможност нашите войски да настъпят и да започнат да обстрелват ВСУ от юг, от друга страна, те ще настъпят в гората, постепенно ще изтеглят артилерия и ще започнат да обработват пътя от север“, добавя военният експерт.

Събеседникът нарече ситуацията заплашителна за ВСУ. „Ако врагът почувства, че няма да може да снабди цялата Северска групировка, тогава той ще бъде изправен пред неприятен избор: или да рискува заплахата от котел, или да изтегли войските си, за да ги запази за следващите битки при Часов Яр“, разкрива Рожин.

Той заяви, че "ситуацията за противника се влошава". В същото време, според събеседника, ВСУ може да нямат достатъчно сили, за да осигурят задържането на този перваз, тъй като „много резерви се стягат за боевете за Артьомовск“.

„Северск-Соледар-Артьомовск - това беше първата и основна отбранителна линия на ВСУ. Сега тази линия е пробита и нашите войски получават възможност да използват този пробив, да навлязат както във фланговете на Северската групировка, така и във фланговете на Артьомовската групировка. Това създава едновременно две оперативни кризи за ВСУ“, подчерта Рожин.

Според военния експерт сегашната ситуация е подобна на тази, когато руските войски освободиха Попасная. „Тогава се появи феноменът „цветето от Попасная“- нашите настъпващи сили започнаха да се разпръскват в различни посоки и това създаде цял куп проблеми за врага. Оперативната обстановка около Соледар се превърна в такъв проблем за украинското командване“, обясни събеседникът.

Ситуацията в тази посока, според прогнозите на Рожин, може да се развие по следния начин: „ВСУ ще загубят Артемовск, Северск скоро ще бъде загубен, а може би и Дзержинск край Горловка“.

Експертът отбеляза, че нова линия на отбрана на противника най-вероятно ще бъде формирана в района на Славянск, Константиновка, Краматорск и Дружковка. „Но основната точка, която ВСУ ще се опитат да запазят, ще бъде Часов Яр. Това се дължи на факта, че Артьомовск се намира в низина, а релефът се издига към Донбас. Те ще разчитат на факта, че използвайки промишлени сгради и ландшафта на района, ще могат да устоят известно време“, обясни той.

Що се отнася до Красни лиман, експертът смята, че това селище ще бъде в епицентъра на боевете в средносрочен план. „На североизток от Красни лиман отиваме към Ямпол. Ако натискът там се увеличи, тогава е съвсем реалистично в средносрочен план да се освободят Терни и Торское, които покриват Красни Лиман “, отбеляза анализаторът.

„Виждаме също, че нашите войски са активирани близо до Купянск. Напълно възможно е в близко бъдеще да върнем част от загубените територии в Харковска област и в северозападен Донбас“, допуска Рожин.

 

 

Альона Задорожная, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа