Чатботът на Google AI - Bard - срина акциите с грешен отговор

Чатботът на Google AI - Bard - срина акциите  с грешен отговор
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.02.2023
  • Share:

Дебютът на Google на нов, задвижван от изкуствен интелект бот за търсене започна неравномерно, след като ботът сподели неточна информация в промоционален видеоклип, разклащайки доверието на инвеститорите.
Компанията-майка на Google, Alphabet, загуби 100 милиарда долара пазарна стойност в сряда, подхранвайки притесненията, че губи позиции спрямо съперника си Microsoft. Акциите на Alphabet, които се понижиха с цели 9% по време на редовната търговия, останаха без промяна за часове. Акциите на Microsoft се повишиха с около 3% и също бяха без промяна в търговията след пускане на пазара.
Неволите на Google започнаха, след като Ройтерс съобщи за грешка в рекламата за чатбота Bard, който дебютира в понеделник.
Alphabet публикува в Twitter, кратко gif видео на Bard в действие, обещавайки, че ще помогне за опростяване на сложни теми. Но вместо това ботът даде неточен отговор.
В рекламата Бард получава питане: „За какви нови открития от космическия телескоп Джеймс Уеб (JWST) мога да кажа на моето 9-годишно дете?" Бард дава няколко отговора, включително един, който предполага, че JWST е използван, за да направи първите снимки на екзопланета извън слънчевата система на Земята. Първите снимки на екзопланети обаче бяха направени от Много големия телескоп (VLT) на Европейската южна обсерватория през 2004 г., както беше потвърдено от НАСА.
Грешката на Бард беше открита точно преди презентацията на Google, която също не успя да заслепи инвеститорите.
„Това подчертава значението на строгия процес на тестване, нещо, което започваме тази седмица с нашата програма за доверени изпитатели", каза говорител на Google. „Ще комбинираме външна обратна връзка с нашите собствени вътрешни тестове, за да сме сигурни, че отговорите на Bard отговарят на високата летва за качество, безопасност и основателност на информацията от реалния свят."
За разлика от тях, OpenAI, стартираща компания, която Microsoft подкрепи с около 10 милиарда долара, представи през ноември, който удиви потребителите и се превърна в фикс-идея в кръговете на Силиконовата софтуера долина заради изненадващо точни и добре написани отговори на прости въпроси.
Презентацията на Google, предавана на живо в сряда сутринта, не включва подробности за това как и кога ще интегрира Bard в основната си функция за търсене. Ден по-рано Microsoft проведе събитие, на което обяви, че вече е пуснала за обществеността версия на своето търсене в Bing с интегрирани функции ChatGPT.
Гил Лурия, старши софтуерен анализатор в DA Davidson, каза: „Въпреки че Google е лидер в иновациите на AI през последните няколко години, те сякаш са заспали с внедряването на тази технология в своя продукт за търсене. Google се бори, за да навакса изоставането си в търсенето и това доведе до прибързаното обявяване и неудобната бъркотия с публикуването на грешен отговор по време на тяхната демонстрация."
Гигантът за търсене и реклама се движи бързо, за да бъде в крак с OpenAI и конкурентите, като според съобщенията е привлякъл основателите Сергей Брин и Лари Пейдж, за да ускорят усилията си.
Новият софтуер ChatGPT развълнува технологичните фирми след десетки хиляди съкращения на работни места през последните седмици и обещанията на изпълнителните директори да спрат така наречените проекти за лунни изстрелвания. AI се е превърнал във фиксация за технологичните ръководители. Привлекателността на търсенето, управлявано от AI, е, че може да изведе резултатите на обикновен език, а не в списък с връзки, което може да направи сърфирането по-бързо и по-ефективно. Остава неясно какво въздействие може да има това върху целевата реклама - гръбнак на търсачките като Google.
Системите с изкуствен интелект Chatbot също носят рискове за корпорациите поради присъщите отклонения в техните алгоритми, които могат да изкривят резултатите, да сексуализират изображения или дори да плагиатстват, както са открили вече потребителите, тестващи услугата.

Станете почитател на Класа