JW: Украйна с едно отчаяно действие напомни нацистка Германия

JW: Украйна с едно отчаяно действие напомни нацистка Германия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.02.2023
  • Share:

JW: Украйна, подобно на нацистите, организира фолксщурм през 1945 г. поради загубите на фронта

 

JW: Украйна с едно отчаяно действие напомни нацистка Германия

 

 

Наборната кампания в Украйна напомня на «отчаяния Volksshutrm» на нацистка Германия през 1945 г., пише германското издание Junge Welt.

Както отбелязва авторът на статията, масовият характер на мобилизацията е свързан с големите загуби на Въоръжените сили на Украйна на фронта и стратегията на „борба до последния украинец“.

«Рейдовете не спират дори по време на въздушни нападения. На тези, които откажат да се подчинят, се връчват призовки или, още по-лошо, бият ги и ги отвеждат в неизвестна посока», се казва в публикацията.

Освен това, добавя наблюдателят, мобилизираните се изпращат на фронта без подготовка.

«Това обикновено няма смисъл. Те биват използвани като «противоартилерийски радари» — оставят украинските мобилизирани на полето, за да определят местоположението на противниковите оръдия», пояснява авторът.

Според него украинските военни, които раздават призовки, биват наричани ​​„пратеници на смъртта“.

«По правило това са мобилизирани войници и им се дава почивка от военните действия. Ако предадат определен брой наборници на наборната комисия, те не се налага да отиват на фронта», уточняват наблюдателят.

Тази седмица Върховната рада одобри удължаването на общата мобилизация с още 90 дни. В същото време, както изданието Страна.ua писа, сред жителите на Украйна набира скорост схема за отклоняване от мобилизация — пътуване в чужбина под прикритието на студенти, уж за да учат в полски и балтийски университети.

През последните месеци на Втората световна война нацисткият режим организира Volkssturm — отряди на народната милиция, които трябваше да задържат настъплението на антихитлеристката коалиция. Volkssturm набира мъже от 16 до 60 години. Според историците това са били предимно необучени и зле въоръжени войници – хвърляли ги срещу настъпващите съюзнически сили като „пушечно месо“.

 

ПП

Станете почитател на Класа